Waar laat je je autosleutel tijdens het duiken?

We kennen het allemaal wel van de clubduik. Bij aankomst op de parkeerplaats kijken we al rond of er toevallig iemand is die een niet duikende partner heeft meegenomen. En is die er niet? Dan kijken of er een duikleider is die aan de kant blijft. Waarom? Voor de autosleutel 🙂

Voor je het weet heeft de kantblijver en zak vol met sleutels ter waarde van een flink kapitaal en moet dan op zichtafstand van de auto blijven om de terugkerende duikers hun sleutel af te geven.

Cadeautje?

Er zijn natuurlijk ook wel alternatieven voor de duikleider, maar die hebben allemaal zo hun nadeel. De oldtimer met antieke sleutels is tegenwoordig niet meer zo fiscaal aantrekkelijk. Het sleutel eitje is eigenlijk groot en onhandig en vroeg of laat zit ie een keer niet goed dicht waardoor je dag kan zeggen tegen de smartkey van je bolide. Je kan hem natuurlijk ook in je droogpak bewaren. Altijd leuk als je op het laatste moment nog iets uit je auto wilt hebben en ook na de duik moet je eerst uitkleden voordat je de auto kan openen. Tenslotte is er nog het cadeautje voor het inbrekersgilde: Verstop de sleutel op een plek waar ze hem nooit zullen vinden zoals bij de ruitenwissers of op de wielen. Want veel andere plekken zijn er bij moderne auto’s niet te verzinnen als je met je duikset op rug nog van je sleutel af wilt komen.

Hakkenbar

Ik heb dit probleem al jaren geleden anders opgelost, namelijk met de duiksleutel. Voor 2 à 3 tientjes kan je bij de hakkenbar een sleutel zonder transponder laten namaken, die je veilig mee onder water kan nemen. Vaak zijn ze van een metaal gemaakt dat niet oxideert in zout water. Hiervoor moet je natuurlijk wel een auto hebben die je nog met een sleutel kan openen, want anders moet je toch weer terug vallen op de duikleider. Bewaar de  duiksleutel in een zak van je trimvest of drookpak en controleer voor elke duik of deze daar nog in zit. De smartkey blijft tijdens de duik veilig in de afgesloten auto en na de duik kan je de auto eenvoudig openen met je duiksleutel.

Ook deze oplossing is natuurlijk niet 100% veilig, want oplettende kwaadwillenden weten dat je wel even onder water blijft en hebben alle tijd om je ruitje in te tikken en weg te rijden. Maar ja, met volle bepakking op de fiets naar de duikstek rijden is ook niet zo prettig.