Van de hoofdtrainer: van leren naar plezier

Hansjorg onderwater (met buddy/fotograaf Chris)
Hansjorg onderwater (met buddy/fotograaf Chris)

De verbazing is telkens groot. Is dít Nederland? Zeker in het najaar, als het stof is gedaald en de algen weg zijn, kan het soms bizar tropisch zijn. Zicht van 15 meter. Kraakhelder. Geen mooier moment om een 1* in opleiding kennis te laten maken met Zeeland. Echte duiken te laten maken.

Hansjorg onderwater (met buddy/fotograaf Chris)
Hansjorg onderwater (met buddy/fotograaf Chris)

De laatste twee duiken van de 1* zijn belangrijk. Natuurlijk voor het opdoen van verdere ervaring en mogelijk nog wat vaardigheden te oefenen. Maar vooral om kennis te maken met het onderwaterleven. Om de overstap te maken van leren naar plezier. Het is me daarom het grootst genoegen dit jaar te hebben mogen meehelpen dit plezier aan 18 (19 zeer binnenkort) nieuwe enthousiaste duikers te mogen geven.

Allemaal voor één beloning

En dan zijn het niet de instructeurs, maar iedereen die op enigerlei wijze het afgelopen jaar betrokken is geweest bij de opleidingen en het welkom voelen van de nieuwe (aspirant) leden. Dit weekend bleek maar weer hoe belangrijk de rol van de 3* en instructeurs-in-opleiding binnen de vereniging is. Mark, Bert, Chris, Jesca en Michael hebben afgelopen weken in het water en aan de waterkant met veel toewijding geholpen een grote groep 1* duikers af te leveren. En allemaal voor één beloning: die ene, eerste kreet als je als beginnend duiker voor het eerst boven komt na je eerste Zeeland duik: “Wow, vet!!*” *of een equivalent aan leeftijd en/of generatie gebonden uiting van intense vreugde.

Vergeet overigens niet dat ook een simpel welkom, een “hé, hoe gaat het”, “Hoi, ik ken je nog niet, mijn naam is…” of een “jij ook een biertje?” net zo bijdraagt aan de positieve sfeer van het afgelopen jaar. Iedereen is welkom en iedereen voelt zich hierdoor welkom.

Vier nieuwe 1* duikers in Zeeland
Vier nieuwe, blije 1* na hun laatste duik op 2 november

Aansluiting vinden

En dan komt na de opleiding het vervolg. Zelfstandig duiken. Meegaan met “de groep”. Aansluiting vinden. Het is iets wat het nieuwe lid zelf moet doen. Maar het helpt als we deze leden in het begin wat vaker uitnodigen. Dit is echt iets dat wij als leden allemaal kunnen doen.

Het is een zeer intensief jaar en dat was het eigenlijk vorig jaar ook al. Waarschijnlijk wordt het volgend jaar weer zo. Top! Maar ik wil tot slot nog één groep naar voren halen die onze geliefde hobby echt mogelijk maakt: het niet duikend thuisfront. “Doei, ik ga een weekend duiken/opleidingen geven” betekent ook: doe jij de kinderen, was, hond en afwas en o, stofzuig je ook de kamer even?

Ik zie een dag Zeeland als een dubbel cadeau. Een cadeau dat ik de prachtige onderwaterwereld kan zien en een cadeau van mijn partner en kinderen dat ze mij dit gunnen.