Van de hoofdtrainer – luchtberekeningen

Pffffummmpp….mmm…mmmmm…MMMM. Het klassieke geluid van de laatste ademteug als je fles op is. Tuurlijk, je hebt een manometer om dit probleem te voorkomen. Als je regelmatig kijkt om te controleren hoeveel lucht je nog over hebt, zal je dit geluid waarschijnlijk nooit horen.


no one told Frank he could breath underwater
Duikplan

Maar nog beter is een goed duikplan te maken met een gasplan. Met een goed duikplan kijk je niet meer op je manometer om te weten hoeveel lucht je over hebt maar om te controleren hoeveel lucht je hebt verbruikt. Een subtiel levensreddend verschil. En het maakt je duiken ook een stuk rustiger.

Belangrijke factor is je eigen luchtverbruik: het aantal liters lucht dat je per minuut verbruikt. Op de bank voor de tv is dat ongeveer 4 tot 6 liter per minuut of misschien nog wel minder als je naar een trage film zoals Stanley Kubrick’s “2001: A Space Odyssey” (1968) kijkt. Ingmar Bergman’s “Det sjunde inseglet” (1957) in zogezien zelfs levensgevaarlijk.

Borrelpraat

Rustig lopend komen de meeste mensen tussen de 12 en 15 liter uit aan de oppervlakte en met lichte inspanning rond de 20 liter per minuut. Stevige inspanning kan oplopen tot wel 100 liter per minuut. Een normale duik van een ervaren duiker is een lichte inspanning en je verbruikt dan 20 liter per minuut. Natuurlijk zijn er borrelpraat verbruikers die claimen minder dan 10 liter te verbruiken. Hou er rekening mee dat je je eerste 50 duiken rond de 30 l/pm zit.

Voor een luchtplan heb je geen hogere wiskunde nodig. Je kan een plan snel voor een duik aan de waterkant maken. Maar eerst de berekening uitgelegd.

De berekening:

Je bent een beginnende duiker en we rekenen met 30 liter per minuut. Je duiken bij Dreischor Gemaal en wil eerst naar 12 meter en op de terugweg (langs het gemaal) op 6 meter. Je hebt een 10 liter duikfles en wilt met 50 bar boven komen.

In een volle 10 liter fles zit 2000 liter lucht samengeperst. 50 bar is ¼ fles = 500 liter. Je hebt dus 1500 liter voor de duik te maken. De vuistregel is dat je op 100 bar omkeert maar ook dat je met het te water gaan ongeveer 20 bar verliest. Je moet ook nog naar 12 meter toe maar omdat je verbruik aan het begin van de duik iets hoger ligt kan je dit voor de berekening negeren, Je hebt dus 80 bar = 800 liter voor de heenweg op 12 meter diepte.

Op diepte ademt je de lucht in onder druk van die diepte. Op de heenweg is dat 2,2 bar. verbruik je dus 2,2 * 30 liter per minuut = 66 liter.

800 liter in je fles voor de heenweg gedeeld door 66 liter van je verbruik is 12,1. Je kan dus iets meer dan 12 minuten over de heenweg doen.

De controle:

Maak bovenstaande duik eens en controleer op 12 minuten duiktijd je manometer. Als het goed is staat daar dan 100 bar.

De terugweg

En de terugweg? 12 minuten op 6 meter (1,6 bar) = 19,2 (dit wordt ook wel Opper Vlakte Minuut genoemd of OVM). 19,2* 30 liter per minuut is 576 liter. Aangezien je over het algemeen iets rustiger bent in het tweede deel van je duik, zal je zien dat je dan met precies 50 bar boven komt.

De waterkantberekening

Met een 10 literfles heb je 800 liter lucht. Je gaat heen op 15 meter = 2,5 bar. 2,5 bar maal 30 l/pm = 75 liter. 800/75 is ongeveer 10,5 minuut. Spreek met je buddy af dat je rond 10 minuten duiktijd je manometer controleert en dan bij 100 bar half zo diep terug zwemt.Je komt dan met 50 bar boven.

Onderwaterfilm

Je zal tot je verbazing zien dat bovenstaande klopt om al de eerstvolgende duiken te merken dat je steeds meer lucht over hebt op je geplande “100 bar moment”. Extra duiktijd uiteraard! Geen stress meer over lucht en nerveus gekijk op manometers. Je duikt nu rustiger en je gemiddeld gebruik tuimelt omlaag. Nu is alleen nog het wachten op de eerste multimedia duikcomputer met daarop een film van Ingmar Bergman. Dat zal het luchtverbruik tijdens de duik pas echt omlaag te brengen!