Van de hoofdtrainer deel 3: De opmaat naar perfectie

Frogkick in de Rode ZeeIn deel 1 van deze editie ‘Van de hoofdtrainer’ schreef Olivier over het belang van oefenen, automatiseren en verbinden van duikvaardigheden. In Deel 2 waren er drie oefeningen die je helpen je perfecte buoyancy te bereiken. Deze buoyancy oefeningen krijgen nu een vervolg met 5 nieuwe oefeningen om je vintechniek te verbeteren. Aan het eind van deze oefeningen kan je zowel naar voor als ook naar achter zwemmen en ook nog naar links en dan naar rechts. Dus allemaal inhaken! ” Van voor naar achter van links naar rechts (4x)”. Maar eerst het belangrijkste: de stelling van Pythagoras.

 

Wedstrijd om Pythagoras

Het zou wat zijn als mijn leraren wiskunde destijds in een competitie zouden zijn verzeild hoe snel en mooi ze de stelling van Pythagoras op het bord konden schrijven. En dat de leerlingen het daarmee moesten doen. Waarvoor die stelling was, hoe je hem moest gebruiken en wat je met de uitkomsten moest doen, moest je zelf maar invullen. Het zou wat zijn als het enige doel van de stelling van Pythagoras was dat leraren elkaar de loef konden afsteken. Uiteraard telde het juiste ruiten jasje, de juiste wat sleetse corduroy broek en het juiste krijt (Pelikan schoolbordkrijt!) mee in de competitie.

Als ik op Youtube zoek naar de uitvoering van een bepaalde duikoefening, vind ik tegenwoordig een hoop “instructiefilmpjes”. Er wordt een oefening tot in de perfectie uitgevoerd en het ene zelfingenomen filmpje overtroeft het volgende. Alle grote namen in de duikwereld laten inmiddels een heel spoor aan vaardigheidsfilmpjes na, waar ze vooral hun eigen kunde en vaardigheid demonstreren. Hoe technischer het wordt, hoe slechter het wordt uitgelegd en bijna nergens staat meer hoe je deze vaardigheid moet aanleren. Alleen de maat voor het eindresultaat wordt gesteld. Zoek maar eens op “valve drill” op Youtube en je begint serieus te twijfelen wat het doel is van dit soort oefeningen anders dan het ego strelen van de uitvoerder.

Vinnen voor de “valve drill”

Een “valve drill” is een vaardigheid om bij een probleem een kraan dicht te draaien. De her en der gedemonstreerde “technische” vaardigheid, wordt overschreeuwd door kleine details en de strakheid van de uitvoering. De filmpjes vertonen sterke gelijkenis met de militaire precisie van het cabareteske “Trooping the Colour”. De onverlaat die de “valve drill” daarna niet op gelijke melodramatische manier weet uit te voeren, kan rekenen op hoongelach en een radicale afwijzing binnen de goegemeenten van technisch duikers en instructeurs. De instructeurs zijn duidelijk eerder op zoek naar waardering door gelijken dan dat ze op zoek zijn naar de waardering door leerlingen.
Louter de strakke demonstratie van het eindresultaat staat echter niet gelijk aan het aanleren van een vaardigheid. Wil je straks een goede uitvoering kunnen geven van een “valve drill” dan zal eerst je buoyancy en je vintechniek 100% geautomatiseerd moeten zijn.

In de vorige oefeningen hebben de we buoyancy onder controle gekregen. Vanaf dat punt gaan we nu goed leren vinnen.

 

 

schoolslag positie 1aschoolslag positie 1zschoolslag positie 2z schoolslag positie 2a

De schoolslag als basis. Benieuwd naar de oefeningen? Lees verder in de sectie Vaardigheidsoefeningen en ga lekker aan de slag!