Glibberbal en Swim In geslaagd

Op 19 en 21 juni hebben onze duikers zich samen met enkele andere Leidse duikers van hun beste kant laten zien bij het Glibberbal en de Swim in. Bij beide evenementen hadden een vergelijkbare taak, maar de uitwerking en voorbereiding was compleet anders.

De Swim In

Bij de Swim In moesten op 12 uur ’s middags 4 duikers aanwezig zijn waaronder twee van Calypso. Onze taak was om te kijken of het parcours van de zwemtocht veilig was, met name bij de twee bruggen in het parcours.

DCIM115GOPRO
Marcel en Michel worden door de Reddingsbrigade weg gebracht

Het begin was makkelijk. We klommen via de trap bij de start/finish locatie naast de Sterrenwacht in de Witte Singel en onderzochten de bodem. We vonden een halve mini container aan klein afval en zwommen of doken naar de Vreewijkbrug naast café Babbels in de Kaiserstraat. Na twee keer wroeten op bodem was het zicht tot 0 gereduceerd, maar dat mocht de pret niet drukken. De duikers bleven maar fietsen en andere dingen vinden.

Fornuis en koekenpan

De uiteindelijke oogst bij deze brug was 12 fietsen, waaronder een nette kinderfiets die door een omstander werd meegenomen, een bijbehorend fietsenrek een bouwmarkt platte wagen een fornuis en koekenpan een grote houten bank en een lange stroomkabel die we niet los kregen. Tenslotte vonden we een erg boze kroegbaas die alles weer in de singel dreigde te gooien, soms nog voordat het was opgevist. Maar gelukkig kwam de gemeente kwam het schroot al met een grote grijpkraan ophalen voordat de duikers uitgedruppeld waren.

Swim In: De duikers en opgeviste fietsen
Swim In: De duikers en opgeviste fietsen

30 fietsen

De tweede brug was de brug met boomstammenreling in het Paterstraatje bij de UB. Twee aardige jongens in een boot brachten ons er heen. Onderweg gaven we ze een korte instructie hoe duikers de boot verlaten en na een selfie met de bijzondere passagiers deden we bij 3 de rol achterover. Hier visten we 18 fietsen uit het water en een mooie betonschaar voor de sloten. Hierdoor kwam het totaal het aantal opgedoken fietsen op 30. Verder nog een groot wegafzettingsbord, weer een bouwmarktwagen een ‘Leienaartje’ Het aantal bierflesjes en andere objecten hebben we niet geteld. Even dachten we dat we het niet gingen halen, maar rond 4 uur konden we het sein veilig geven en terug lopen naar de sterrenwacht. Helaas geen lift dit keer.

DCIM115GOPRO
De zwemmers komen er aan

Vanaf 6 uur gingen we weer te water. Helaas hadden we door 2 late afzeggingen slechts één reserve duiker, dus konden we tot het einde om 21:00 uur vrijwel niet afgelost worden.

Sleepje van de reddingsbrigade

Rond 20:00 uur viel er even een dood punt in de wedstrijd en konden Fred en ik die bij de Vreewijkbrug lagen even het water uit voor een sanitaire stop. Het was nu wel tot 21:15 vol te houden, maar waren toch wel blij met ons sleepje van de reddingsbrigade terug naar de Sterrenwacht.

‘Anker’ kwijt

Gelukkig verliep alles goed en bleven de ongelukken beperkt tot wat kramp gevallen en enkele onderkoelde zwemmers. Wij duikers konden genieten vanaf onze eerste klas plekken.

Chris ging op verzoek van de organisatie nog een keer het water in nadat hij net alles had opgeruimd. De reddingbrigade was een anker kwijt.  Binnen 5 minuten kwam hij weer boven met een jerrycan gevuld met beton. (grrr)

Het Glibberbal

Mark bij de schans van het Glibberbal
Mark bij de schans van het Glibberbal

Zondag 21 juni rond 11 uur waren we al weer paraat in het Huigpark voor het Glibberbal. Dit programma was minder strak georganiseerd dan bij de Swim In, maar dat gaf ons de vrijheid om naar eigen inzicht rondom de schans de bodem af te struinen. Hier vonden we slechts één fiets, maar even verderop bij brug in de Huigstraat vonden we nog een paar fietsen en een dranghek.

Uiteindelijk deed rond half twee de eerste wagen een poging om de schans af te rijden. Deze poging eindigde onder aan de helling, waarna de deelnemers sportief naar de bel renden.

Michel maakt een selfie met Barry Badpak
Michel maakt een selfie met Barry Badpak

Barry Badpak

Wij lagen met 5 à 6 mensen heerlijk in het water rondom de baan en konden life de spetters voelen van de deelnemers die te water gingen. Eric stond aan de kant als oppervlakte coördinator en zelfs Barry Badpak moest aan hem vragen of de volgende deelnemer de baan af mocht.  Ook hier bleef onze enige actie beperkt tot het vast koppelen van de karretjes aan de grote bouwkraan die ze vervolgens uit het water takelden. Rond half zes waren de karretjes op en nog twee artiesten over. Wij konden het water uit en van de pizza’s genieten die de organisatie voor ons geregeld had. De avond ploeg hadden we helaas moeten afbellen, maar gelukkig hadden de meesten wel een tijd in het water gelegen.

Een beetje moe maar voldaan konden we dit drukke weekeind weer afsluiten.