Rob en Mark: 150 keer buddies

Filmpje van de jubileumduik van Rob en Mark

Het leuke van je digitale logboek is dat je er allerlei statistieken uit kan halen.

Sommigen zijn heel nuttig als je bijvoorbeeld voor de luchtberekening van een bijzondere duik precies wilt weten wat je gemiddelde luchtgebruik is over een groot aantal duiken. Of hoe diep je op een bepaalde stek hebt gedoken. Van andere statistieken moet het nut nog bepaald worden, maar dat geeft wel soms aanleiding voor een feestje.

Rob en Mark, al 150x buddies
Rob en Mark, al 150x buddies

Zo is het leuk te weten dat ik al 28 dagen, 16 uur en 52 minuten onder water heb gezeten op een gemiddelde diepte van 17,7 meter met een gemiddelde duiktijd van 52:51 minuten. Mijn meest gebruikte uitrustingsstuk is mijn trimvest dat al 723 keer gebruikt is en mijn gopro mocht dit jaar al 44 keer mee onder water.

Zondag 24 augustus was weer een memorabel moment. Ik maakte mijn 150e duik samen met Rob. En daarmee mag je hem toch zeker wel mijn vaste buddy noemen, maar hij is nog 32 plaatsen verwijderd van mijn vorige vaste buddy, dus we moeten nog even flink door duiken samen voordat hij echt mijn nummer één buddy is.

Onze eerste duik maakten we samen op 28 juli 2010 bij een zomerstopduik in de Reeuwijkse  plassen. Rob had net zijn 1* opleiding voltooid en ik was als DiveMaster pas een paar maanden lid van Calypso. Via via kenden we elkaar eigenlijk al jaren, maar hadden daarvoor nooit zo’n band met elkaar opgebouwd. Tijdens deze en de volgende zomerstopduiken heb ik hem begeleid en Rob geholpen om meer duikervaring op te doen. Al snel bleken we een goede klik te hebben en gingen we steeds meer samen duiken. Nog maar 1,5 maand later zaten we samen in de auto op weg naar de Alpen om met Calypso bij Ronald in het meer van Annecy te gaan duiken. De eerste duikstek die we vonden op weg naar Ronald hebben we dan ook Ma-Ro genoemd.

We hebben samen veel overeenkomsten als lang willen duiken en genieten van alles wat we zien of na de duik een uitsmijter eten in Zeeland. Maar er zijn ook verschillen. Ik ben van het plannen de gadgets en Rob houdt het liever bij de basis. Rob kijkt graag naar de visjes en andere beestjes onder water, ik leg ze graag vast. Toen Rob zijn logboek tijdens de vakantie werd gestolen, kon ik het grotendeels vanuit mijn logboek kunnen herleiden.

Op 13 augustus kreeg ik een sms van Rob met de vraag of ik zin had om een keer niet vreemd te gaan en samen een dag in Zeeland te gaan duiken. Door mijn drukke Noordzee programma hadden we dat al een tijdje niet samen gedoken en ook dat weekeind kon ik niet. Dus toen wij een week later op zondag voor de 150e keer samen in het water sprongen had ik een kleine huldiging voorbereid. Op 15 meter diepte gaf ik hem een lichtsignaal en toonde ik mijn wetnotes met daarop de felicitatie voor onze 150e duik samen. Daarna pakte ik de wijnzak die ik van Albert had geleend en konden we toasten met Rob zijn lievelingsdrank op dit mooie jubileum. En ja hoor, het werkte! We konden het edele vocht vrij eenvoudig en zonder vermenging met het zeewater drinken. Daarna hebben we de duik op de voor ons gebruikelijke manier afgerond. Ruim 66 minuten onder water, tot de flessen op 50 bar stonden en de batterijen van mijn camera bijna leeg waren.

Filmpje van de jubileumduik van Rob en Mark
Filmpje van de jubileumduik van Rob en Mark

We kwamen gelijk met Michel en Marjon het water uit. Michel was zo vriendelijk om de huldiging die we op de kant nog even dunnetjes over deden te filmen. Hierdoor is ook dit moment is mooi vastgelegd.

Op de terugweg hebben we in de auto weer gezellig over de afgelopen duiken nagepraat en plannen gemaakt voor de volgende duiken en de aanstaande vakantie in Sardinië

Wat mij betreft gaan we op naar de 300!