Red, redden, gered, geredde Reddendag

Duikers in Haarlemmermeersebosplas

Op zondag 2 juli vond de jaarlijkse Calypso Reddendag met BBQ plaats in het Haarlemmermeersebos bij Papa’s Beach House.

Instructie en uitleg

Nadat de partytent was opgezet, kon het feest om 10:00 uur beginnen met een korte briefing voor de 2sters, Anouk en Sandra, in opleiding.

Kort was genoeg gezien de uitgebreide voorbereidingen bij Albert thuis en in het zwembad die eraan vooraf zijn gegaan. Denk aan de verschillende duikersziekten, complicaties, symptomen en adequate anticipaties hierop zoals 100% zuurstof en 112.

De andere aanwezige duikers, Margriet, Vincent en Heiman, werden een buddy trio. Later sloten Bert, Michel, Paul en Daphne zich nog bij de groep funduikers aan.

In het water gestapt had je als duiker de keuze om links of rechts te gaan. Aan Anouk en mij was deze keuze niet gegund, wij moesten rechtdoor. Eenmaal rechtdoor koersend (en nog een flinke snoek tegenkomend) bleek rechtdoor een flinke uitdaging te zijn, die dieptemeter wilde niet echt zakken.

Klaar voor de duik

Ondanks ons geslinger, bereikten we dan toch de geplande diepte van 11 meter en viel ik plots als bewusteloos neer. Anouk wist mij met een keurige reddingsopstijging naar boven te krijgen en vervolgens (poeh wat was dat zwaar) naar de kant te zwemmen, eerst met de duwgreep en later met de armgreep. Eenmaal op de kant gingen de setjes en de vinnen uit en volgde een gecontroleerde sleepsessie (begeleid door vrolijk gespetter van de plaatselijke aquajogzwemclub) naar de kant.

De redding is nabij

De funduikers bleken rechtsaf geslagen te zijn en belandden in een echte reddingsoperatie. Margriet was in het visdraad van een visser terechtgekomen en wist daarmee het elektronische hengelmechanisme aan de kant op hol te laten slaan. Het toeval was dat haar man, Jan Jaap, op dat moment relax bij die visser stond te kijken en dacht ‘zo die visser heeft een grote vis aan de haak geslagen ;)’. Nou die vis bleek dus zijn eigen vrouw te zijn. Vincent en Heiman reageerden adequaat door Margriet uit het visdraad te bevrijden en de duik kon door het vrij saaie visloze steen-puin-onderwaterlandschap worden vervolgd.

Afterparty met BBQ!

De tweede duik was een herhaling van de eerste duik met als extra moeilijkheidsgraad de diepte van 15 meter zien te bereiken. Nu 11 meter al lastig was, maakten Anouk en ik onze borst weer nat en gingen vastberaden rechtdoor de diepte in. Ook nu bleek dat rechtdoor toch weer lastig (kompassen kunnen blijkbaar vast zitten en brillen kunnen steeds maar weer vollopen) en dankzij wat tips en correcties van Albert koersten wij weer de diepte in. Na weer een geslaagde reddingsoperatie mochten we nog wat funduiken. Opeens ging de navigatie toen wel goed en spotten we dankzij Michael nog een paling (mijn eerste!) en een snoek en eindigden bij een wit been van een vrolijke spetterende aqua jogger. Nou dat is nog eens goed uitkomen!

En je raadt het al…. hierna was het tijd voor de BBQ. Uit diverse kofferbakken kwamen kant en klaar barbecues met worstjes en hamburgers.

Dank aan iedereen voor deze leuke dag en speciale dank aan Albert en Michael, onze instructeurs en aan  Eric die de rol als oppervlakte coördinator op zich had genomen.