Onderwaterlassen

Of ik meewilde voor een dagje in Antwerpen onderwaterlassen, was de vraag van Henk. Geen alledaags verzoek en het antwoord was ook gelijk gegeven. Jaap Wijsman, Henk van Nierop, Paul Tegelaar en ik togen afgelopen 21 december naar Antwerpen voor een korte praktijkcursus onderwaterlassen en onderwatersnijbranden bij DiveWise in Antwerpen. Jaap heeft hier de contacten en is zelf betrokken geweest bij het ontwerp van de duiktank.


download (1)
We gingen naar Antwerpen in de Landcruiser. Handig, want ook daar mag wel wat aan worden gelast en het is bevorderlijk voor de roest dit onderwater te doen. Na het schrappen van de oldtimerregeling door Weekers, is een onderwaterlasobject nog geeneens zo’n gekke nieuwe bestemming.

Aan een vleeshaak

DiveWise is uniek en geeft opleiding tot beroepsonderwaterlasser. In een oud schoolgebouw is een grote tank gebouwd van een meter of 4 diep. In de tank kunnen vier teams tegelijk oefenen in lassen en snijbranden. Met een Kerby Morgan op je hoofd op voorzien van lampen en camera ga je aan de slag. Alle handelingen worden gemonitord vanuit een commandopost.

 

Maar eerst trek je boven de hele handel aan. Je lucht krijg je via een vaste slang. Je hebt een kleine tank bij je voor als er een onderbreking is in de luchtvoorziening. Het harnas hangt aan een vleeshaak en je kan er zo instappen. Als de helm op je hoofd wordt gezet, wil je nog maar één ding: zo snel mogelijk het water in. Niet ter bevrediging van het brandend verlangen de snijbrander te hanteren maar omdat die helm zo loeizwaar is een pijnlijk drukt op de nekwervels.

Peren

De oefening bestond uit een leggen van een las (MIG/MAG) op een plaat en daarna het doorsnijden van een centimeter dikke plaat. Het eerste resultaat valt uiteraard in een categorie waar een normaal mens peren bij zou doen. Desondanks lagen op delen toch keurige lassen en ging is binnen een halve dag al best redelijk. Het is goed voor te stellen welk resultaat na een zeven daagse lascursus kan worden behaald.

Gewelddadig

Werken met vuur onderwater is geweldig. Het lassen is een bijzondere ervaring. Moeilijk met een lasbril en extra gecompliceerd door de bubbels. Echt geweldig, meer gewelddadig, is snijbranden. Met een constante gasstroom en nog meer bubbels hebben we dwars door een centimeter dikke plaat gesneden. Dit gaat gepaard met een oorverdovende roffel die je tot op je botten voelt.

Vuur, rook, vonken, lawaai en getril, smeltend metaal, high tec duikmateriaal, water en een paar uur onderwater. Wat heeft een man nog meer nodig op zijn vrije zaterdag.

Olivier