Onderwaterbiologie in achtertuin en dierentuin

Eric en Bert zijn een enthousiast bezig om een aantal clubleden op te leiden in de onderwaterbiologie en onderwaterbiologie wereldwijd. In een aantal kleine groepen geven ze de biologie cursus bij Eric thuis. In twee avonden leer je het verschil tussen wieren en planten en welke diersoorten er te herkennen zijn. De cursus wordt afgesloten met een praktijkdag bij de aquaria in Blijdorp. Hier kunnen we onder en naast het water toch uitleg krijgen over de diverse levensvormen die er getoond worden.

Aquaria in de achtertuin

Omdat de cursus zo’n succes is, heeft Bert wat oesters en wieren opgeschept uit de Oosterschelde en in twee aquaria gedaan. Deze blijken nu vol met leven te zitten. Naast Harlekijnslakken blijken er ook krabbetjes, diverse platwormen, zeepokken en nog veel meer klein leven in te zitten. De bakken hebben eerst twee dagen op een school in Leiden gestaan en zijn daarna verplaatst naar de achtertuin van Eric. Het leuke is dat je gedurende dag en nacht cycli steeds weer andere organismen tevoorschijn ziet komen.

“Zo zagen we ineens een aantal platwormen op het glas zitten, die je normaal gesproken tijdens een duik niet ziet. Je kunt hem zo mooi bestuderen.”

 

 

 

Dierentuin geeft geheimen prijs

Zondag 12 februari 2017 hebben Bert en Eric wederom het Oceanium van Blijdorp bezocht met een groep deelnemers aan de specialty onderwaterbiologie en onderwaterbiologie wereldwijd.

Met een groep van 11 personen stonden ze om 09.00 voor de hekken in Rotterdam. In een ronde langs alle aquaria die duurde tot ca. 13.00 uur hebben de heren veel kunnen vertellen over alles wat overal te zien was. Op deze wijze konden ze veel meer details geven dan bij de twee vereiste bio-duiken.

Bovendien weten de cursisten nu hoe ze op details moeten letten om dingen te zien. De cursisten kregen de lijsten van Stichting Anemoon mee, zodat zij later bij hun duiken konden invullen wat zij gezien hebben. Na twee theorieavonden was dit een prima afsluiting van de cursus.

“Bijzonder was de animatie van het kaaksysteem van de murene. De murene grijpt met zijn voorste kaken de prooi vast. Daarna schiet uit de keel een tweede kakenset naar voren die de prooi naar achteren trekt.”

Op 3 maart gaat de laatste theorieles doen voor de derde groep plaatsvinden en plannen ze weer een bezoek aan Blijdorp. Heb jij ook belangstelling? Geef je dan hier op en dan gaan Bert en Eric de cursussen in het najaar van 2017 weer een vervolg geven.