Onderkleding voor je droogpak: voor een warme winterduik

LOV Calypso Kerstduik

Duiken in de winterkou is best een uitdaging! De watertemperatuur van 2 tot 4°C koelt je flink af, en dan moet je je na de duik nog omkleden in een ijzig windje ook…

Een droogpak is dan essentieel, maar zonder een goed onderpak en -kleding heb je daar nog weinig aan. Laten we eens kijken wat diverse Calypso leden hebben gekozen om de hele winter warm door te kunnen duiken.

Onderkleding voor Trilaminaat Droogpakken

Het grote voordeel van trilaminaat droogpakken is dat deze veel bewegingsvrijheid geven en meestal eenvoudig te repareren zijn. Maar een nadeel van deze lichte, dunne kunststof is dat het nauwelijks beschermt tegen de kou. De warmte moet dus helemaal van de onderkleding komen!

Fourth Element Halo 3D

Fourth Element Halo 3D
Fourth Element Halo 3D

Mark duikt met een Otter Britannic Telescopic maatpak en heeft hieronder de Fourth Element Halo 3D (jumpsuit).

Wat opvalt is de structuur van dit pak: een zachte thermische fleece stof, dat aanvoelt als een trui. De dikte van het pak varieert over alle onderdelen zodat er een optimale mix is tussen isolatie, bescherming en draagcomfort. Zo heeft de Halo 3D aan de voorzijde en op de schouders een 8 mm dikke thermische bescherming, die niet door het water ingedrukt kan worden en de isolatiewaarde dus behoudt. De verdeling van dikke en dunnere gedeeltes zorgt dat de bewegingsvrijheid optimaal blijft, wel maakt de dikte van de mouwen het lastig om zelfstandig uit het droogpak te komen.

Verder gebruikt Mark een extra onderlaag in de vorm van Craft thermo ondergoed, CT200 sokken en 7mm 3-vinger handschoen van Bare. Hiermee krijgt hij het zelfs met meerdere winterduiken op een dag niet koud!

Santi Extreme BZ400

Santi BZ400
Santi BZ400

Peter duikt in Santi E.Motion droogpak, en gebruikt de Santi Extreme BZ400 als onderpak.

Het pak is wel een beetje stug, zoals je kan verwachten bij een 400 grams pak, maar de bewegingsvrijheid is toch nog redelijk goed.

De BZ400 heeft zakken, bretels en een rits die zowel van boven als van onder open kan wat handig is bij de onvermijdelijke plas aan de waterkant.

Deze combi is erg comfortabel bij de koudste duiken, en Peter gebruikt dan geen verdere onderkleding (behalve een onderbroek dan ;-))

Peter bezit ook het dunnere BZ200 onderpak, maar gebruikt deze pas in water vanaf 8°C.

Fourth Element Arctic

Fourth Element Arctic
Fourth Element Arctic

Albert is in het trotse bezit van een trilaminaat droogpak E.Lite van Santi. Hij heeft vanwege lovende reviews gekozen voor de tweedelige Fourth Element Arctic onderpak en sokken, en daaronder Icebreaker 260 ondergoed.

De stof van de Arctic voelt heerlijk aan en heeft een goede pasvorm. De broek heeft helaas geen zakken en het vest heeft slechts 1 zakje waar je telefoon net niet in past. Dus onderweg naar de duikplek stoei je een beetje met het opbergen van persoonlijke spullen.

Deze set duikt heerlijk bij een temperatuur tussen 12 en 7 graden, maar als het kouder wordt krijgt Albert, zeker met 5mm natte handschoenen, het toch te fris. Daarom gaat hij op zoek naar een dikker onderpak, extra thermo vest en drooghandschoenen.

Onderkleding voor Neopreen Droogpakken

Neopreen droogpakken sluiten strakker aan dan trilaminaat en hebben dus minder ruimte voor dikke onderkleding. Gelukkig heeft neopreen als grote voordeel dat dit van zichzelf al een goed isolerend vermogen heeft, waardoor dunnere onderpakken meestal voldoende zijn. De beweeglijkheid in een neopreen droogpak is vaak al beperkt, dus verdient de pasvorm en flexibiliteit van het onderpak extra aandacht bij de aanschaf.

Maar voor mensen die het minder snel koud hebben zijn deze pakken vaak ook geschikt onder Trilaminaat.

Bare CT200 Polarwear Extreme
Bare CT200 Polarwear Extreme

Bare CT200 Polarwear Extreme

Angelique en Heiman hebben gekozen voor de Bare CT200 Polarwear Extreme,  een goede combinatie met hun Bare CD4 Pro Dry droogpak.

Het droogpak zelf isoleert al genoeg om lekker te duiken bij water vanaf een graad of 15 enkel met een korte broek en polo er onder. Maar voor de koudere duiken is een goed onderpak een must.

Het pak heeft dunne, elastische stukken onder de oksels en voorgevormde kniegedeeltes wat de bewegingsvrijheid ten goede komt. En van diverse merken onderpakken bleek deze de beste pasvorm voor ze te hebben.

In combinatie met extra thermo ondergoed kunnen ze hiermee comfortabel de hele winter door duiken. Angelique heeft er dan als extra ook nog een paar Kubi drooghandschoenen er bij.

Santi Flex 190

Santi Flex 190
Santi Flex 190

Michael vond het ’s winters toch te koud worden in zijn Bare CD4 droogpak, en heeft daarom de Santi Flex 190 als onderpak gekozen.

De Flex is, zoals de naam het zegt, zeer flexibel omdat de stof alle kanten wat kan rekken. Daarnaast heeft dit pak een strakke pasvorm en gladde buitenkant waardoor het makkelijk is om in en uit het nauw passende droogpak te komen. Ook de vijf zakken, waarvan een met rits, komen goed van pas.

Er zitten een soort vingerloze handschoenen als manchetten aan waardoor je soepel door je latex polsseals kan glijden.

Met Icebreaker 260 onderkleding, Kubi drooghandschoen met Black Diamond handschoenen er onder kan Michael de koudste duiken zonder problemen aan!

Zelfs na de overstap naar een Bare HDC Tech Dry trilaminaat droogpak bleek de Flex 190 nog altijd warm genoeg voor Michael.

Duik met ons mee de winter door!

Winterduik van LOV Calypso
Winterduik van LOV Calypso

Uiteraard heeft iedereen een eigen beleving van kou en zal dus zelf een keuze moeten maken in wat voor hem/haar het meest geschikte onderpak is. We hopen dat onze ervaringen je helpen met de juiste keuze.

Wil je leren duiken in droogpak, meedoen met onze winterduiken, of ben je klaar voor ijsduiken? Meld je dan aan bij LOV Calypso!