Nieuwe normen voor duikhandschoenen in aantocht

Duikhandschoenen voor koudwater

Nadat de normen voor duikfluitjes (onderdeel van NEN-EN 12402) en die voor ademautomaten (NEN-EN 250A) doorgevoerd zijn heeft de normcommissie een nieuw uitrustingsstuk onder de loep genomen: de duikhandschoen.

IJsduikers

Vooral uit Noord-Europa zijn er namelijk veel klachten over koude vingers, waardoor instrumenten vaak niet goed te bedienen zijn. Daarom is er een norm in de maak op basis van NEN-EN 511, waarbij extra eisen aan de isolatiewaarde van de duikhandschoen gesteld gaan worden. Afhankelijk van het gebruikte gesloten celmateriaal zal voor een isolatie meestal nodig zijn minimaal een 6 mm. schuim te kiezen, de naden te stikken, te verlijmen en te voorzien van afdichttape.

Nederlands Normalisatie-instituut

De nieuwe norm stelt ook een nieuwe isolatiewaarde voor, gedefinieerd in een schaal van 1-10 lirpa. Bij temperaturen onder de 10 graden moeten duikhandschoenen dan een minimale waarde van 9 halen.

Als de norm definitief wordt, dient het normnummer en de produktiedatum van de handschoen in 7 mm. hoge witte markering op de bovenkant van de handschoen aangebracht worden. In verband met afname van de isolatiewaarde in de loop der tijd mogen handschoenen ouder dan 5 jaar niet meer gebruikt worden.

EN 511 en 1082 normen voor handschoenen

De verwachting is dat met de definitieve norm zal worden samengevoegd gaat worden met de al langer bestaande NEN-EN 1082. Deze norm beschrijft de weerstand van handschoenen tegen penetratie door scherpe voorwerpen zoals messen.

Dit zal mogelijk betekenen dat de duikhandschoen een extra kevlar versterking moeten krijgen om snijongevallen met duikmessen of bij het wrakduiken te voorkomen.

De concepten liggen nu ter afronding bij de verschillende NEN-commissies, de planning is dat de nieuwe normen per 01-04-2018 van kracht worden.

Michael en Eric houden deze ontwikkeling in de gaten en bekijken hoe we straks hier in de club mee om moeten gaan. Ze kunnen je ook helpen de geschiktheid van je huidige duikhandschoenen te toetsen of koopadvies geven als je nieuwe nodig hebt.