Najaars duikweek – Illes de Medes – 3 tot 10 september 2017

Medes koraal - foto door Mark Barto
Medes koraal - foto door Mark Barto

Het paradijs voor de duiksport

Het ecosysteem van de Medes-eilanden is de classificatie van beste natuurreservaat van de westelijke Middellandse Zee waard geweest.

Dankzij de verschillende diepten kan er op diverse manieren worden gedoken. Op plaatsen waar het water niet al te diep is treffen we een goed verlichte algenlaag en meer dan honderd vel gekleurde diersoorten. Op een diepte van 10 à 15 meter vinden we algen die zich hebben aangepast aan het gebrek aan licht, grote rotsblokken en koralen, zeesterren, hoornkoralen, inktvissen en kreeften. Op meer dan 20 meter diepte komen we in de duisternis die wordt bewoond door koralen en ware miniatuurbossen van felle kleuren waar meer dan 600 diersoorten leven. Dankzij de verschillende dieptes is het gebied geschikt voor professionele duikers, maar ook voor degenen die voor het eerst de duiksport beoefenen. Voor alle duikers is het schouwspel van leven en kleur gegarandeerd.

Talrijke grotten en tunnels wijzen erop dat deze uit kalkrotsen bestaande eilandengroep meer dan tienduizend jaar geleden onderdeel uitmaakte van het massief van de Montgrí. Thans zijn de in de Medes-eilanden en langs de kust van de Montgrí aanwezige grotten, o.a. La Vaca , La Sardina , Dofí Nord en de tunnel van La Pedrosa , verrassende plekken voor ervaren duikers.

Niet ver van de eilanden ligt de Reggio Messina, een in 1991 met opzet tot zinken gebracht schip, het grootste van de Costa Brava dat door duikers bezocht kan worden. Voor Cala Montgó zonk in 1971 het schip Avenire, bekend als Marmoler, dat in zijn vrachtruimte nog een marmerlading bewaart. Het is het enige schip aan de kust dat intact gehouden is.

Beste mensen,
Wij, Ingrid en Margriet willen dit jaar  een duikreis organiseren naar L’Estartit, Costa Brava Spanje.

We zijn niet origineel, want ook in 2011 ging Calypso naar Estartit; daarom kunnen we tappen uit de ervaringen die toen zijn opgedaan. (http://www.visitestartit.com/nl/22/L-Estartit-html)

L’Estartit is fameus om het onderwater natuurreservaat Illes Medes. Er zit heel veel vis, scholen sardines, zeebrasem is veel varianten, vleermuisadelaarroggen, Scorpions, veel vlokslakken en vooral grote, niet schuwe tandbaars. Illes Medes heeft daarbij een paar prachtige doorgangen. Het duiken is er absoluut de moeite waard. Er liggen in de buurt ook aan paar wrakken.  Alle duiken zijn bootduiken. De duikplekken liggen ongeveer 10 minuten varen van de haven. Tussen de duiken kom je terug en, belangrijk voor de niet-duikers, heen, duiken en terug duurt 2 uur.

Estartit ligt in een van de mooiste stukjes van Spanje. Barcelona ligt een uur verder, vlakbij Figueres (museum Dali), Cadaqués (schildersdorp) en nog een hele hoop meer.  Buiten het duiken is er dus een hoop te beleven en je kan er goed eten en drinken.

We hebben de periode 3 – 10 september op het oog.

Reizen
Je kunt reizen per vliegtuig naar Girona op zaterdag of zondag.
Kijk op www.transavia.nl vanuit Rotterdam of Amsterdam.
Als mensen samen vliegen kan er collectief naar Estartit gereisd worden!

Je kunt ook rijden;  het is ongeveer 14 uur rijden .

Onderdak
Appartementen
Appartement Marina, mooi gelegen, 462 euro voor 5 personen, 2 x 2pers kamer en 1 x 1pers. Dit betekent zo’n 95 euro p.p.bij volledige bezetting en is ideaal gelegen. Wij gaan hier zitten. Bij aanmelding voor dit appartement kunnen wij een indeling maken voor de bezetting.http://www.torrentapi-marina.com/

Camping
Je kunt kamperen (La Serena). Je kan daar ook stacaravans huren. Dit zul je zelf moeten regelen. http://www.camping-lasirena.com/

Duiken
Er zijn goede ervaringen met duikschool Calypso Estartit. De eigenaar is Engelsman  en zijn vrouw, een Vlaamse, runt de duikschool. Je kan er gewoon in Nederlands terecht en dat maakt het allemaal wel erg makkelijk.

Kosten 10 duiken 200 euro, beetje meer of minder afhankelijk of je uit vaart om  te duiken of niet. Extra 5 euro tax per duik rond Medas. Dit aanbod geldt bij 10 duikers.

Brevet

1* duikers mogen alleen duiken met een 3* of hoger. Indien nodig kunnen extra gids of instructeur geregeld worden. Iedereen moet in bezit zijn van een geldig medische keuring (max. 2 jaar).

Zou je mee willen?

We willen eerst even even inventariseren wie er interesse heeft (geen verplichting). Duikende en niet-duikende leden, hun partners en familie zijn welkom. Mail als je  interesse hebt en hoe vast die is (intentie, zeker) en met hoeveel duikers je komt, of je interesse uitgaat naar appartement of kamperen, hoe je zou willen reizen auto of vliegtuig. Graag een reactie voor 10 april middels onderstaand formulier

Groeten,
Margriet & Ingrid