Vertrouwenspersoon

Bij onderwatersporten zoals duiken en onderwaterhockey is veiligheid heel belangrijk. Hierbij gaat het om alle vormen van veiligheid. Denk daarbij aan de veiligheid van je uitrusting, vaardigheden, conditie, lichamelijke gesteldheid maar ook je lichamelijke en mentale veiligheid.

Bij LOV Calypso vinden wij het heel belangrijk dat iedereen zich prettig en veilig voelt binnen de vereniging.  Elke vorm van gedrag, discrimineren en/of seksueel getinte aandacht in de vorm van woorden, aanrakingen en daden die onplezierig of ongewenst zijn, worden niet geaccepteerd. Om dit kracht bij te zetten, hebben we een vertrouwenscontactpersoon aangesteld. Mocht je bijvoorbeeld het gevoel hebben dat je gepest of buitengesloten wordt of je voelt je niet veilig in en rond het zwembad of de duikstek, dan kun je je verhaal kwijt bij deze persoon en met haar sparren over eventuele vervolgstappen.

Ook als je niet zelf het slachtoffer bent, maar iets ziet of meemaakt wat vragen oproept, neem dan contact met het vertrouwenscontactpersoon op. Zij is het eerste aanspreekpunt voor sporters, ouders van jonge sporters, trainers of bestuursleden die te maken hebben met vragen, vermoedens, meldingen of klachten over grensoverschrijdend gedrag.

Wat zijn de taken van een vertrouwenscontactpersoon (VCP)

De VCP handelt volgens het protocol Sociaal Veilige Sportomgeving tbv Grensoverschrijdend gedrag. De taken van een VCP zijn:

  1. Eerste aanspreekpunt zijn.
  2. Doorverwijzen.
  3. Preventieactiviteiten in de vereniging

Over mij, de vertrouwenscontactpersoon van LOV Calypso
Ik ben Michelle en sinds ik bij de vereniging kwam voor mijn 1*-opleiding ben ik verliefd geraakt op het duiken. Ik hou zo van de vrijheid van het duiken. Het maakt niet uit hoeveel stress de alledag geeft, onderwater ben ik het vergeten. Ik heb daarom besloten me in 2018 aan te sluiten bij calypso. Het is heel leuk en fijn om deze hobby te mogen delen met alle verschillende mensen van de vereniging.

Sinds februari 2020 ben ik vertrouwenspersoon bij LOV Calypso. Ik hoop dat je me niet of weinig nodig zal hebben, maar aarzel niet om contact met me op te nemen als je een vraag, probleem of klacht hebt. Ook als je iets gesignaleerd hebt waar je je twijfels over hebt kunnen we altijd even sparren.
Mocht je vragen hebben, of wil je een luisterend oor? Spreek mij gerust aan of mail naar: vertrouwenspersoon@lovcalypso.nl

Wat zijn de contact mogelijkheden?

  • Je kunt me altijd aanschieten of mailen naar: vertrouwenspersoon@lovcalypso.nl.
  • Wil je liever direct de officiële instantie inschakelen: Neem contact op met het meldpunt centrum Veilige Sport van NOC*NSF. Mail naar centrumveiligesport@nocnsf.nl of bel naar 0900-2025590 (maandag t/m vrijdag 08:30-18:00) of kijk op : https://centrumveiligesport.nl/contact
  • Bel de politie bij seksuele intimidatie of misbruik: 0900-8844. Of bel het centrum Seksueel geweld: 0800-0188
  • Ben je in direct gevaar en loopt een situatie uit de hand? In geval van nood bel je altijd 112!