Europese Kampioenschappen Onderwaterhockey 2017

EK Onderwaterhockey

Als je als speler nog een beetje moet oefenen, zijn er gelukkig nog andere wegen om een groot toernooi onderwaterhockey mee te maken. Van 20 t/m 27 augustus vonden de CMAS Underwater Hockey European Championships 2017 plaats in Eger, Hongarije, en ik mocht als sportpsycholoog en teammanager mee met de Nederlandse elite dames- en herenselecties.

Na maanden van elkaar leren kennen, vele uren keiharde trainingsdiscipline van de spelers en begeleiding vol overgave van de coaches was het zo ver: Oranje vertegenwoordigen op een internationaal toernooi. 8 Europese landen, een indrukwekkend zwemstadion én een heel bijzondere, sportieve en vriendschappelijke sfeer met respect voor elkaar, zo typerend voor het onderwaterhockey.

We zijn in januari begonnen met de mentale training. In topsport, waar de verschillen tussen sporters en teams op conditioneel, technisch en tactisch niveau vaak nihil zijn, kan het soms onderbelichte maar zo belangrijke mentale aspect het verschil maken. Dus zijn we ter voorbereiding op het EK bezig geweest met onder andere het stellen en consequent nastreven van doelen, het ontwikkelen en verbeteren van vaardigheden om gefocust te blijven bij afleidingen, en, voor zo’n groot toernooi natuurlijk niet onbelangrijk, het omgaan met wedstrijdspanning. Alles met een optimale sportprestatie als doel.

En dan het toernooi, waar de yells en strijdkreten door het zwembad galden en symbool stonden voor de intensiteit en vechtlust in het water. De Oranjeteams vochten als leeuwen en leeuwinnen, en maakten in een week van ups en downs een spectaculaire groei door. Een ervaring die we nu aanpakken voor de volgende uitdaging: Het EK was de eerste tussenstop op de Road to Worlds. Inmiddels wordt alweer keihard getraind voor “meer en beter” op de Wereldkampioenschappen in juli 2018 in Quebec, Canada.

Wil je meer weten over het EK? Dan nodig ik je uit om dit verslag van mijn toernooibeleving te lezen: http://katjacardol.wixsite.com/katjacardol/single-post/2017/09/27/Mee-naar-de-Europese-Kampioenschappen-Onderwaterhockey-2017

Wil je de Nederlandse tophockeyers volgen en steunen op weg naar het WK? Like en volg dan de Facebookpagina’s:

https://www.facebook.com/dutcheliteuwh/

https://www.facebook.com/dutchunderwaterhockeywomen/