IJsduiken

Op 22 januari hadden we een heel klein beetje winter in Nederland. De ijsmeesters werden nerveus, op sintelbanen geschaatst en de schaatsbond was boos op mensen die tegen de waarschuwingen in het natuurijs op gingen. Ook bij Calypso liep de ijskoorts op. Op 18 januari is er een ijsduiktraining georganiseerd.

De dekzeilen werden over het bad gespannen en de safety duikers gingen het water in. Iedereen was er klaar voor.

Olivier maakte zelfs een heel mooi ijsdansje onder water:

Maar helaas, de winter zette niet door en de ijsplak van 20 centimeter waarop duikers in volle uitrusting veilig op kunnen staan zouden we nooit gaan halen. Gelukkig hadden we al bedacht dat als je niet op het ijs moet staan, je ook met veel minder ijs al kunt duiken. En na nog een nachtvorst kregen we op zaterdagochtend bericht van Eric dat we het bij Jachthaven Waardeiland zouden kunnen proberen.

En toen ging het snel. We kregen toestemming van de havenmeester en via de diverse media probeerden we de leden te bereiken. een check de stek was snel gedaan en  mijn auto werd omgebouwd tot vrachtauto om alle benodigdheden uit het zwembad op te halen.Uiteindelijk kwamen Olivier, Chris, Michel en Mark de ijsduik maken. En ja er lag wel een halve centimeter ijs in de jachthaven en op de oude Rijn. We hadden dus precies genoeg mensen en precies genoeg ijs om de duik te kunnen maken. Een buddyteam in het water, een stand-by duiker op de kant en een seinmeester aan de lijnen.Chris en Olivier gingen als eerste onder het ijs, Michel was seinmeester en Mark standby duiker. Je kon de duikers onder het dunne ijs prima volgen. Maar onze eerste ijsduik in 5 jaar tijd was een feit. We waren al bezig om een tweede lijn aan de seinlijn te knopen toen de heren besloten om te keren terug naar de jachthaven.

Als tweede buddypaar gingen Michel en Mark te water. Ook wij hebben een mooi rondje onder het ijs gedoken, al was het laagje ijs wel erg dun. Tenslotte maakten Olivier en Mark nog een 2e duik in de jachthaven waarna we konden beginnen met het opruimen van alle meegebrachte materialen.

Hopelijk krijgen we volgend jaar weer een echte winter en kunnen we tijdig een ijsduik voor alle geïnteresseerden inplannen. Daar was nu een beetje weinig tijd voor.