IJsduiken in het zwembad

Iedere winter is het spannend: Zouden we dit jaar een echte ijsduik kunnen maken?

Hoewel de kans hierop met het jaar kleiner wordt, blijven we toch iedere keer onze vaardigheden in het zwembad oefenen. Zo ook dit jaar weer.

Voor deze ijsduiktraining zijn een aantal grote bouwzeilen aan elkaar vast gemaakt . Vervolgens zijn deze, met behulp van lange touwen, over het gehele wateroppervlak van het diepe gedeelte van het zwembad gespannen. Op deze manier was het hele oppervlak afgedekt, zoals bij ijsduiken ook het geval is. Er zijn toen er drie bijten (in de volksmond “wakken”) gemaakt. De duikers konden vervolgens met behulp van een gidslijn die vakkundig door Olivier was aangelegd, naar de bijten zwemmen en boven water komen.

De eerste paar keren, mochten de duikers dit doen met volledige uitrusting. Daarna werd de moeilijkheidsgraad opgevoerd door dezelfde oefening te doen, maar dan zonder bril.

Iedereen was erg enthousiast en alle deelnemers waren het erover eens dat het goed is om dit soort vaardigheden regelmatig te oefenen. Nu maar hopen dat het nog een keertje gaat vriezen…..

Foto’s: Chris van der Voet