Het Noordzee duikseizoen is weer begonnen

Van half juni tot medio september begint het weer te kriebelen. Dat is het Noordzee duikseizoen. Veel vroeger in het jaar moet je er niet duiken. Dan kan het weer te slecht zijn en zorgt de algenbloei voor slecht zicht. Ook later in het seizoen is het weer slechter en worden de dagen korter.

Op 18 juni voeren Michael, Peter, Paul en Mark mee op de Aquila vanuit Scheveningen naar twee scheepswrakken die voor de kust liggen.

Duik 1: De kruiser Cressy.

Paul op de Cressy

De eerste duik hebben we gemaakt op de Cressy, één van de 3 Engelse kruisers die ca. 30 km uit de kust van Scheveningen liggen. Voor Paul was het zijn eerste Noordzeeduik. Het wrak is prachtig begroeid met anemonen en ligt nog vol met munitie, dat bewaakt wordt door de vele krabben op het Wrak. De omstandigheden hadden niet beter kunnen zijn: geen golven, geen stroming, ruim 10 meter zicht en heerlijk weer.

Na ca. 35 minuten op het wrak zaten we aan het einde van onze nultijd en zijn we begonnen aan de opstijging via de lijn. Het water was zo lekker dat we een extra lange stop hebben gehouden, waar we omringd werden door een aantal mooie blauwe- en kompaskwallen. Na een totale duiktijd van 55 minuten kwamen we weer aan boord.

Duik 2: De REM 3.

Te water gaan vanaf de Aquila

De tweede duik maakten we op de REM 3. Dit is een Duitse voorpostenboot uit de 2e wereldoorlog. Michael ging als eerste over boord om samen met Peter van Ling (Get Wet) het anker van de oppervlakte boei aan het wrak te leggen en een parcours van lijnen voor de andere duikers over het wrak te leggen. Paul en ik hebben bijna 80 minuten op dit  wrak gedoken. Peter dook met de laatste duiker mee om de gidslijnen van het wrak weer op te ruimen en het anker los te halen. Op en om de wrakken barst het van het leven, zo zagen we op de REM 3 een harnasmannetje en die heb ik in Zeeland slechts een enkele keer gezien.

Harnasmannetje op de REM 3

Ook interesse in het Noordzeeduiken?
Met voldoende ervaring, de juiste uitrusting en voor ca. €125,- per dag kan je mee. Op de Noordzee duiken op een diepte van gemiddeld 30 meter en bij voorkeur met een dubbel 12, gevuld met 32% nitrox.

Je moet minimaal 2* gebrevetteerd zijn en veel ervaring hebben met stroming en getijdenduiken. Bij voorkeur aangevuld met de specialisaties wrakduiken, nitrox, en (advanced) decompressieduiken.

Deco duikprofiel op de Cressy

Planning:
De meeste Noordzeeduiken worden aan het einde van het kalenderjaar ingepland. De schepen hebben een beperkte capaciteit en zitten snel vol. Wel vallen er vaak nog gaatjes doordat iemand zich afmeldt en die communiceren we in de app.

Voor meer informatie neem contact op met Mark of een van de instructeurs.

Een impressie van deze duikdag zie je hier: