Flessenlessen met Albert: waterdruk op de zwembadbodem

Als je diep in het zwembad duikt, krijg je vaak een gek gevoel in je oren. Het water om je heen duwt je trommelvlies naar binnen en komt tegen kleine botjes in je oor aan. Dat voel je. Je hebt waterdruk nu aan den lijve ondervonden! Met behulp van flessen kun je de waterdruk ook zichtbaar maken. Michael en Albert hebben hier filmpjes van gemaakt, de tweede staat nu ook online.

Oren klaren

Er is een truc om het gekke gevoel in je oren bij het duiken te laten verdwijnen. Houd je neus en je mond dicht en probeer dan voorzichtig uit te ademen. De lucht die je uitademt kan niet naar buiten en stroomt naar je oren. De druk aan de binnenkant van het trommelvlies wordt zo even groot als de druk aan de buitenkant. Dit heet ‘het klaren van de oren’.

Zien wat er gebeurt?

Met behulp van flessen kun je de werking van waterdruk ook zichtbaar maken. Men neme vier plastic flessen, al dan niet deels gevuld met water. Wat gebeurt er als je die mee naar 3m80 diep neemt in het zwembad? Michael en Albert hebben hier een filmpje van gemaakt.

en als je weer omhoog gaat?

De lucht die je uitademt bevat ook de lucht die tijdens de duik onder druk in je oren is gekomen door het klaren. Tijdens je opstijging zal deze lucht vanzelf uitgeademd worden. Hiervoor hoef je dus niets te doen. De druk aan de binnenkant van het trommelvlies blijft zo even groot als de druk aan de buitenkant.

Ook hier hebben Albert en Michael een filmpje van gemaakt. Flessenlessen deel 2.