Fietsen en vinwippen op de Open Dag (en de foto’s !)

Na rijp beraad besloot het bestuur dat we dit jaar wederom een open dag zouden organiseren – de tweede op rij in het kader van de jaarlijkse Nationale Sportweek. Snel snel een persberichtje schrijven, foto uitzoeken, en de regionale kranten en krantjes benaderen!

Gelukkig nog net op tijd, en het leverde een leuk clubje introducees op. Op 25 april stonden tien mensen (waaronder drie scholieren van het Vlietland College) in meer of mindere mate gespannen te wachten tot ze onder water konden.

Rik en Nadine hebben allebei al een Open Water brevet. Rik heeft interesse om in Nederland te gaan duiken, en Michael nam hem mee om zijn vaardigheden weer even op te poetsen. De laatste keer duiken was alweer drie jaar terug tenslotte.

Opfristraining“Hij moest even wennen, maar daarna ging het snel heel goed,” zei Michael. En Rik riep: “Het viel me erg mee!” Hij gaat een keer mee met een buitenwaterduik en wie weet, haakt hij aan voor de volgende tweestersopleiding.
Remco nam Nadine mee voor een fresh up. Zij gaat binnenkort weer op duikvakantie en dan is het fijn als je niet ter plekke hoeft uit te proberen op welk knopje je ook alweer moet drukken om beneden of boven te komen. “De reddingsopstijging ging ‘iets’ te hard,” was Remco’s commentaar, “maar verder ging het prima.” Gelukkig maar. Duiken blijkt toch vaak net als fietsen.

Dan waren er nog de echte beginners. Llewellyn van 12 jaar, die verkondigde dat hij al wilde duiken voordat hij kon zwemmen. “Een echte doorzetter, want zijn bril liep steeds vol en hij bleef maar proberen,” zei Chris. En met resultaat, want uiteindelijk kon hij zijn bril klaren, en vinwippen, en was hij super enthousiast.

Ook Lenie en haar buddy, beiden uit de categorie ‘senior’, begonnen de les gemotiveerd doch gestrest (“Ik moest echt werken!” aldus Olivier), aanvankelijk met zoveel lood dat ze niet meer ‘toevallig’ naar de oppervlakte konden dwarrelen, maar uiteindelijk zo geoefend dat ze konden trimmen en een behoorlijk nette opstijging konden maken vanaf het diepe. Nog een paar gelukkige mensen!

Albert nam Rene mee onderwater, die wel eens een duikje met iemand had gemaakt, maar toch behoorlijk moest wennen nu het er echt op aan kwam. En dan heb je aan Albert ook een goeie. Rene overweegt nu serieus om een echte opleiding te gaan doen.

Dat laatste geldt nog niet voor de drie Vlietlanders die met Mark en Victor mee gingen, maar ook zij zijn weer een hele leuke ervaring rijker en zullen dat vast doorvertellen. Behalve de logistiek in het zwembad, die door Chris werd verzorgd, en de theorie voorafgaand waar
Olivier zich over had ontfermd, was er ook weer het nodige evalueren met een colaatje en een biertje achteraf.

Intussen konden de deelnemers foto’s van Mark bekijken op een doorlopende powerpoint, om ze iets mee te geven van hoe dat nou is, duiken in Nederland en met Calypso. Nou? Hartstikke leuk toch?

We hopen ze natuurlijk binnenkort terug te zien, al die enthousiaste mensen.

Hieronder de door Reinoud van Leeuwen gemaakte foto’s: