Eindelijk weer ijsduiken

Als de temperatuur daalt, dan stijgt bij Calypso de koorts. Het heeft ruim zes jaar geduurd, maar eindelijk konden we weer ijsduiken. Vorig jaar konden er nog wel duikers onder een vliesje van een paar millimeter maar dat is niet echt. En ook 4 maart was het niet eens een full blown ijsduik, want het zagen van bijten op het ijs was niet mogelijk. Hiervoor was het ijs te dun. 

Olivier en Marcel komen onder het ijs vandaan

De afgelopen dagen waren de appgroepen zo ongeveer ontploft van de vraag om een ijsduik tot het moment van It giet Oan. Arjan was de de eerste die de vraag stelde en steeds meer enthousiaste leden sloten zich bij de groep ijsduikers aan. Uiteindelijk zijn er 7 duikers onder het ijs gegaan: Oliver, Michel K, Mark, Michel L, Arjan, Rob O en Marcel. en zijn er in verschillende buddy teams 7 duiken onder het ijs gemaakt. Eric had de belangrijke rol van oppervlakte coördinator en seinmeester.

Michel met zijn gopro

 

Hij had via de lijn contact met de duikers onder het ijs. Voor de duikers was de lijn natuurlijk veel te kort, al konden we ermee tot in de dichtgevroren vaargeul komen. Als de duikers het verste punt van de uitzwemlijn  bereikten haalde Eric weer de lijn langzaam in.  Zo kwam iedereen weer mooi bij het beginpunt uit, Naast de seinmeester op de kant was er natuurlijk ook een stand-by duiker die met de volledige duikuitrusting klaar stond on in geval van problemen bij een ijsduiker direct te hulp kon schieten. Gelukkig was zijn inzet vandaag niet nodig

Michel onder het ijs

Meestal was de stand-by duiker een iemand die de volgende ronde zelf ging duiken, of iemand die net uit het water kwam.

Michel verdiende  wel de trofee van “Bikkel van de dag”.  Niet alleen was hij de enige duiker die zijn ijsduiken in wetsuit heeft gemaakt, hij is ook de enige duiker die 3 duiken heeft gemaakt. Alle andere duikers hielden het bij één of twee duiken.

Voor deze groep duikers was het weer een geweldige ervaring om na lange tijd weer onder het ijs te kunnen duiken. Hopelijk krijgen we binnenkort weer strengere winters met een nog dikkere ijslaag zodat we bijten kunnen zagen en ook weer de ijsduik cursus kunnen geven voor de volgende generatie ijsduikers.

Michel, Olivier, Mark, Arjan en Eric

Het ijsduikfilmpje van Mark staat op :