Duikvakantie Cote d’Azur

De laatste week van september 2019 togen 13 Calypsianen naar de Cote d’Azur om daar de onderwaterwereld te gaan verkennen.

Van te voren waren ze goed gebriefd door Victor de Grund, die daar al jaren vaste gast is en alle duikstekken (inclusief octopussen en murenes) uit z’n hoofd kent. Hij had zelfs een echte duikgids inclusief zwemroutes, coördinaten en QR-codes.

Octopus

De eerste twee dagen zat het weer niet zo mee. Zo erg zelfs dat Maud, Renske en Minke bijna hun tent zijn uitgewaaid, dus een upgrade naar een bungalow moesten regelen. Ook bleek de duikschool de eerste dag dicht te zijn, waardoor er geen flessen gehuurd konden. Gelukkig hebben duikers over het algemeen altijd veel reserve onderdelen bij zich en dankzij de ‘flessenvoorraad’ van Victor en Margriet en een hele verzameling loodblokken (dank: Victor, Michelle en Dirk), kon toch iedereen zondag al het water in.

De duikstekken van Victor kenmerkten zich wel door de flinke afstanden die ofwel gezwommen of gelopen moesten worden. Maar eenmaal in het water werd je wel beloond met grote scholen vis, verschillende naaktslakjes, oneindig veel schorpioenvissen, murenes en kleurrijke begroeiing.

Maandag stond een bootduik op het programma, maar helaas gooide de Mistral-wind roet in het eten. Tenminste, volgens de duikschoolhouder Pierre, voor wie de Mistral wel erg goed uitkwam, omdat hij was vergeten dat we een bootduik hadden gepland. Dinsdag ging de bootduik gelukkig wel door en werden we rijkelijk beloond met schitterende onderwater heuvels, jagende bonitos, discodorus-slakken en grote tandbaarzen.

Cratena peregrina

De middag duik ging naar een ‘Smurfendorp’, waarbij de onderwaterhuisje wat teleurstelden, maar de omgeving deste mooier was.

De avonden brachten we door op de veranda van Peter, Victor en Michels huisje (dank nogmaals voor de gastvrijheid, heren) waar we genoten van al het goede wat Frankrijk op culinair gebied te bieden had. De kaasjes en flessen wijn waren niet aan te slepen. De avondmaaltijden werden met z’n allen bereid en verorberd.

Woensdag reden we via een pittoreske kustroute, via Cannes naar Antibes, waar de eerste octopus van de week werd gespot. Antibes bleek een mooi plaatsje waar we na een korte wandeling een enerverende lunch hebben genoten. De nachtduik van die avond kon helaas niet doorgaan vanwege, alweer, de Mistral.

Schorpioenvis

Na nog twee bootduiken en een nachtduik op donderdag en twee kantduiken op vrijdag, had vrijwel iedereen een octopus gezien, behalve Maud. De zaterdag ochtendduik, laatste duik, lag de druk dus geheel bij buddy Peter om voor haar een inktvis te vinden. En gelukkig maar… ook Maud heeft een achtarmige vriendje kunnen bewonderen. Peter scoorde dus (weer) punten bij Maud.

Het was een heerlijke vakantie. We zien uit dronefilmpjes van Michel en de mooie foto’s van de rest en hebben nu al zin in de volgende vakantie.