Duikerswoordenboek (deel 1)

Als beginnend duiker of als leek is het best lastig om de gesprekken tussen duikers te volgen.  Tijdens het overtijen gaat het bij de duiksmijter over duikfossielen die nog met een slabbertje om met een door winterkrimp getroffen pak als een theezakje en met getrokken trekstang boven de Kruisers in deco hingen. 

Aardappel

Vegetarisch homeopathisch middel tegen zeeziekte, te verkrijgen bij de groenteboer. Door de sterke grondlucht wordt het evenwichtsorgaan voor de gek gehouden dat het lichaam zich op het land bevindt in plaats van op een bootje in de zee. Dient om de nek gedragen te worden. Het homeopathische effect wordt versterkt als er tevens gootsteenontstoppers op de oren worden gedragen. Hierdoor blijft het drukverschil tussen de oren gelijk en merkt het lichaam de misselijkmakende schommeling niet meer op.

Afwerpbaar lood

Werpt af als je het niet wilt en werpt niet af als je het wel wilt. Valt nog in het duikparadigma van de jaren ‘70 en is daarna nooit meer aangepast.

Beter Een Droog Natpak Dan Een Nat Droogpak

Zelfgenoegzaam gelijk en semi-grappige opmerking van een natpakduiker als een droogpakduiker nat uit het droogpak stapt.

Bijt

Gezaagd gat in het ijs voor ijsduiken door duikers. Niet te verwarren met een wak: niet-gezaagd gat in het ijs voor ijsduiken door schaatsers.

Biopreen

Biologische variant van neopreen. Wordt volcontinu gedragen. Zet, in tegenstelling tot Neopreen, juist uit gedurende de winter. Onderhoud met voldoende Duiksmijters

Buddy? Bron http://www.divebuddy.com/photo/61425/dive-buddy/
Buddy?

Buddy

Duiker die de hele tijd om je heen zwemt en veel stof maakt. Altijd in het beeld is als je hem niet wilt zien en uit het beeld als je hem nodig hebt. Rijdt mee van en naar de duikstek en kletst daarbij continu uit de nek. Is altijd wat vergeten en wil dat dan lenen. Heeft nooit gereedschap of eigen o-ringen mee. Zit net op de WC als de duiksmijters afgerekend moeten worden. Zegt na de duik: ” Zo, hè hè, lekker duikie!” en verwacht vervolgens thuis afgezet te worden. Valt meestal op de terugweg in slaap.

Buddylijn

Middel om je buddy nog vervelender te maken. Levensgevaarlijk instrument gebaseerd op een volstrekt achterhaald gedachtengoed. Zorgt ervoor dat twee onervaren duikers samen en aan elkaar gebonden voldoende moed krijgen om de meest levensgevaarlijke wateren in te lopen

Clown Fish (nemo), Common Red Sea Fish

Alle vissen die het zicht op de Thistlegorm verstoren en/of niet verder niet vermeldingswaardig zijn (eigenlijk alles behalve de spitssnuit koraalklimmer en de witte haai).

Deco

Decompressiestop. Virtueel plafond. Tabel of duikcomputer geven aan dat, gegeven duikdiepte en duikduur, op een bepaalde diepte voor een bepaalde tijd moet worden gestopt met opstijgen om het lichaam de tijd te geven een oververzadiging van stikstof kwijt te raken. Hou je je niet aan deze stoptijden, kan dit leiden tot decompressie ziekte.

Decobier

Na-de-nachtduik-op-de-Panda biertje. Vreselijke dorst begint al tijdens de duik.

Decodipje

Meestal tussen een halfuur en twee uur na een duik, een gevoel van post-dive loomheid veroorzaakt door bubbels in het bloed, teveel aan co2, de kou en/of de avond daarvoor.


Decodutje, sleep like a babyDecodutje

Komt als je toegeeft aan het decodipje

DIR

“Doing It Right”, gesloten, zwart geüniformeerd duikerscorps. Belijdende variant van de Hogarthian configuratie.

Divebottle and Lead

Dunglish for Tank and Weights

Droogduiker

Duiker die eigenlijk alleen in zijn bed duikt. Weet alles beter, net als de kantduiker. Kan nog best een actief duiker zijn maar duikt nooit meer voorbij de limieten van een 1*.

Droogpakduiker

Duiker die duikt met een droogpak.

Duikbeursvoeten

Dikke gevoelige voeten na een hele dag op de Duikvaker of BOOT rondgehangen te hebben

Duikfossiel

Is minimaal 25 jaar geleden begonnen met duiken. Heeft zelfs nog met Slabbetje en enkele automaat gedoken. Gaat opvallend goed mee met de tijd maar houdt toch ook vast aan vreemde antieke rituelen. Te herkennen aan een groot mes om het been met een snorkel tussen de mesbandjes geprikt.

Duiksmijter

5 eieren met spek en kaas op bruinbrood. Alleen te nuttigen tijdens Overtijen. Voldoende voor 1 kilo minder lood bij de tweede duik.

Hogarthian Configuratie

Minimalistisch duikuitrusting, onder andere herkenbaar aan de ” long hose”. Heeft ervoor gezorgd dat (grot) duiken een heel stuk veilig is geworden.

Hoofdtrainer

Archaisch figuur. Placht willekeurig naast de zwembadrand onverstaanbaar schreeuwen en naar volstrekte willekeur brevetten uit te delen. Afgeschaft bij Calypso.

Lees ook deel 2.

Jostibond, Kantduiker, Kentering, Kilo Koraal, Kruisers, NEN250, NEN250A, Neopreen, Neppus Vulgaris (Staalboorworm), Octopus, OCTOPUS, Overtijen, Recursief Lunchen, Slabbertje, Snorkel, Speedo, Stab-jack, Theezakje (1), Theezakje (2), Trekstang, Winterkrimp, Spitssnuit koraalklimmer, Witte haai

Heb je nog suggesties: stuur woord en vermeende betekenis naar olivierv@nderpost.nl