Vaardigheidsoefening 4: Automatiseren Frog Kick zonder vinnen

“Intrekken! Spreid! Sluit!” De schelle harde stem van de harige badjuf staat mij nog levendig bij. En dan dacht je dat je er vanaf was met het behalen van je A-diploma? Nee, hoor. Voor het duiken geldt tegenwoordig hetzelfde! “Intrekken! Spreid! Sluit!”. De “snorkelslag”, met gestrekte benen de vinnen op en neer bewegen, houden we voor het snorkelen. Duiken doen we met de klassieke schoolslag of “Frog Kick”.

4A. Ga naar de “Basispositie trim” (op 3 meter) zoals je in oefening 1 hebt aangeleerd en verder hebt geperfectioneerd in oefening 2 en 3. Zorg altijd dat je weer helemaal in balans en comfortabel bent voordat je een oefening gaat uitvoeren. Handen naar voren en schouders en knieën op dezelfde hoogte.

4B. Trek nu je vinnen uit, leg ze op de bodem en hervindt je trim. Zwem nu een aantal rondjes waarbij je alleen je benen en alleen de klassieke schoolslag gebruikt.

4C. Je hebt de oefening goed uitgevoerd als je 5 rondjes op drie meter hebt gezwommen zonder dat je uit balans bent geraakt of de bodem hebt aangeraakt.

Probeer de schoolslag zo netjes mogelijk uit te voeren. Goed en hoog intrekken en draai bij het sluiten vanuit je heupen je zolen naar elkaar toe. Maak langzame krachtige slagen. Je zal zien dat je na een eerste onwennigheid steeds beter en sneller gaat zwemmen.

Creative Commons-Licentie

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.