Vaardigheidsoefening 3: automatiseren masker klaren

Water in je masker is een “fact of diving” en moet ook als zodanig worden behandeld. Een goed zittend masker kan op onverklaarbare reden continu vollopen om het een volgende duik weer helemaal niet te doen. Het volledig af en aan doen van het masker onderwater kan een oplossing zijn. Sommige duikers, met zakken op de broekspijp van hun duikpak, hebben vaak een extra masker bij zich. Een extra masker is de standaard uitrusting van een technisch duiker. Het klaren, af en op doen van een masker en wisselen van een masker moet een volledig geautomatiseerde handeling zijn. Buoyancy en ademhaling moeten tijdens de maskeroefening onder controle zijn. De oefening mag geen stress (verhoogde hartslag, versnelde ademhaling) meer opleveren.

3.A. Ga op je knieën op de bodem zitten en doe je masker af. Adem nu rustig drie keer in en uit. Zet je masker weer op, klaar je masker en adem rustig drie keer in en uit. Herhaal dit net zo lang tot dat je de oefening op tempo en zonder trucjes (denken aan vieze luiers, neus dicht knijpen naar beneden kijken) en zonder dat er ergens in een stap water in je neus komt, kan uitvoeren. Je ademhaling mag nergens versnellen of stokken. Je hartslag moet rustig en gelijkmatig zijn en mag nergens stress ervaren. Volledig gelijkmatig in en uit (ook tijdens hel klaren van het masker! Rustig leeg blazen!). Doe over deze oefening zolang als je wilt.    

Ga niet gelijk in trim hangen. Het is van belang dat je eerst de oefening goed beheerst voordat je deze gaat verbinden met buoyancy in 3B en 3C. Neem de tijd voor de stappen. Het “bewust bekwaam” beheersen van deze stap 3A is zeker niet goed genoeg. Masker af en masker op moet je volledig beheersen!

3.B. Zwem “dead slow” rondjes op 3 meter (1A) en oefening 3A uit op elk lang been (als je over de breedte van het zwembad zwemt). Herhaal totdat er volledige rust is en je buoyancy en ademhaling onder controle blijft gedurende de gehele oefening. Telkens drie ademhalingscycli met masker op en drie met masker af.  

3.C. Voer de oefening 3A in volledige stil hangende basispositie uit. Herhaal totdat er volledige rust is en je buoyancy en ademhaling onder controle blijft gedurende de gehele oefening. Telkens drie ademhalingscycli met masker op en drie met masker af.

3.D Doe je buitenwater uitrusting aan en neem een extra masker mee in je vest of broek. Herhaal oefening 3.C totdat er weer volledige controle is en voer hem dan uit door het masker te wisselen met het extra masker en het weer op te bergen. Dit zijn vier stappen met elk drie ademhalingscycli. 1. Pak je reserve masker uit je vest en ga naar de basispositie, 2. doe je primaire masker af en berg dit op en ga naar de basispositie, 3. zet je reserve masker op, klaar het en ga naar de basispositie, 4. rust uit in de basis positie.

Let weer extra op je buoyancy. Je basistrim is op 30% van je longvolume! Probeer dus de neiging te onderdrukken om de oefening met `volle longen` uit te voeren. Blijf ademen. De oefening is pas goed als je ademhaling nergens stokt of versneld, je geen stress ervaart, je de oefening met correct longvermogen drie keer achterelkaar zonder verlies aan buoyancy kan uitvoeren.    

 <– Oefening 2: Automatiseren klippen              Oefening 4: Frog kick zonder vinnen –>

Creative Commons-LicentieDit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.