Vaardigheidsoefening 2: Automatiseren klippen

Decompressiestop bij de opstijglijn foto Mark Barto
Goed beheersen van je buoyancy maakt lastige duiken minder complex (foto door Mark)

Je vest heeft een aantal ringen gemonteerd. Dit zijn D-ringen. Die heten zo omdat ze de vorm hebben van een D. Als het goed is, zijn dat er minimaal drie. Twee ter hoogte van je sleutelbenen aan je schouderbanden en één links onder op je heup. Aan deze ringen kan je zaken vast maken. Je lamp, je boei, je camera, je reel en eigenlijk alles wat je onderwater mee wilt nemen of anders los bungelt. Er is één probleem. Door de vorm van je masker, je uitrusting en je getrimde positie in het water is het bijzonder lastig om naar beneden te kijken om te zien wat je doet. Vast maken en losmaken van spulletjes moet je dus blind kunnen doen.

2.A Neem een losse “Double Ender” (of “bolt-snap”) mee. Hang deze aan je rechterschouder D-ring. Daal af naar drie meter en hervind je trim van oefening 1 D. Vind nu je double ender op je rechter schouder en klip deze af. Hervind je trim. Dit is de basispositie zoals beschreven in 1.C

Klip je double ender nu weer vast op je D-ring op je rechterschouder. En hervind je trim. Je doet de oefening goed als je tijdens de uitvoering gewoon rustig blijft doorademen en het klippen in één beweging kan doen zonder mis te klippen of te zoeken. Na aanklippen en na afklippen moet minimaal één hele ademhalingscyclus zitten in stil hangende basispositie. Het is dus een ademhalingscyclus tijdens de oefening en een ademhalingscyclus in rust.

De oefening is niet alleen voor het klippen maar vooral ook voor je buoyancy. Het verzwaren van de task load zal direct effect hebben om je buoyancy. Je zal de neiging om je adem in te houden tijdens de oefening moeten onderdrukken. De oefening is daarom expres traag als extra verzwaring van je buoyancy vaardigheid en het aan en af klippen goed met de buoyancy te verbinden. Bijkomend voordeel is dat je voor de rest van je leven je D-ringen blind kan vinden.

2.B Als 2A maar verplaats de double ender nu van de rechterschouder naar de linkerschouder D-ring en omgekeerd. Ook hier moet tussen aan/af klippen moet minimaal één hele ademhalingscyclus zitten in stil hangende basispositie.

2.C. Als 2A maar verplaats de double ender nu van de rechterschouder naar de linkerschouder D-ring en naar de D-ring op je linker heup. Ook hier moet tussen aan/af klippen moet minimaal één hele ademhalingscyclus zitten in stil hangende basispositie. Je hebt nu een trage cyclus van 12 stappen: 1. rechts af, 2. rust, 3. links-aan, 4. rust, 5. links af, 6. rust, 7. links onder aan, 8. rust, 9. links onder af, 10. rust, 11. rechts boven aan, 12. rust.

2.D. Als 2C maar sluit nu je ogen. Blijf in je trim en doe de cyclus van 12 stappen. Als eindcriterium moet je de gehele cyclus in hetzelfde (trage!) tempo met ogen dicht drie keer achter elkaar kunnen uitvoeren zonder buoyancy te verliezen, mis te grijpen of mis te klippen of een stap of ademhalingscyclus over te slaan of een stap extra te nemen.

<– Oefening 1: Automatiseren van Buoyancy (trim)             Oefening 3: Masker klaren –>

Creative Commons-LicentieDit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.