Vaardigheidsoefening 1: Automatiseren van Buoyancy (trim)

Als je in het zwembad van 3 meter naar 2 meter gaat, neemt het volume lucht in je vest (en longen) met 8% toe. Ga je van 13 naar 12 meter in het buitenwater, dan neemt het volume nog maar met 4,5% toe. Van 23 naar 22 meter met 3% en zo verder. Het zwembad is dus ideaal om buoyancy te oefenen omdat een kleine fout gelijk een groot effect heeft op je het volume van de lucht in je vest, pak en longen en dus ook op je drijfvermogen.

Daal af naar 3 meter in je zwembaduitrusting. Je kan nu net niet de bodem aanraken. Vind je trim en zwem wat rondjes op dezelfde diepte. Vertraag nu langzaam je zwemsnelheid tot bijna stil.

Als je thuis op de bank TV kijkt haal je adem door langzaam in te ademen (tot ongeveer 60/70% van je long volume), weer langzaam uit te ademen (tot 10/20% van je longvolume) en vervolgens een paar seconden uitgeademd niet te ademen. Als je onderwater gaat is een natuurlijke reflex om in te ademen. Dit leidt er toe dat je uitademt, inademt en vervolgens een paar je adem vasthoudt. Je basistrim is dan met volle longen. Misschien wordt na verloop van tijd de duik wat comfortabeler en je zal dan het drijfvermogen van je longen verplaatsen naar je vest. Je moet veel lood meenemen en je fijne trim kan alleen maar naar beneden (door uit te ademen). Mocht je onderwater een probleem tegen komen dan is je natuurlijke eerste reactie: inademen. Als het probleem bij je opstijging te veel drijfvermogen is en je reactie inademen is, dan zal je verrast zijn hoe snel je aan de oppervlakte dobbert. Het automatiseren van je trim, is dus het automatiseren van je ademhaling.

1.A Concentreer je nu, terwijl je dead slow rondjes zwemt, op je ademhaling. Probeer te ademen zoals je op voor de tv op de bank doet. Blijf op drie meter. Je zal waarschijnlijk veel moeten trimmen op je vest om dit te bereiken. Adem in (70%), adem uit (30%) en adem drie seconden niet. Je moet getrimd zijn op de UITGEADEMDE situatie. Je mag niet naar beneden of naar boven zwemmen om op diepte te blijven. Zwem zo minimaal 10 rondjes (automatiseren!) tot je volledig comfortabel bent. Probeer nu je ademhaling te vertragen. Langzaam in, langzaam uit, pauze.  

1.B Blaas nu het laatste restje lucht uit je longen zodat je wat daalt (niet naar beneden zwemmen!!) en probeer je trim op je longen (niet je vest!) te hervinden vlak boven de zwembadbodem. Je pauze in je ademhaling is nu met meer longvolume. Zwem zo een paar rondjes en stijg dan naar 2 meter door nog iets meer in te ademen. Hervind je trim op 2 meter (op je longen) en zwem zo een paar rondjes. Als het goed is, is je pauze van je ademhalingscyclus met meer leeg geperste longen dan op 3 meter.

1.C Daal nu weer af naar 3 meter en kom tot een volledige stop. Als je nu moet vinnen om op diepte te blijven, ga dan terug naar start. Gebruik je je vinnen/handen nog om in evenwicht te blijven, dan zit je vest/fles/lood waarschijnlijk te hoog of te laag of moet je nog iets veranderen aan je houding. Gebruik de tijd om alles goed af te stellen tot dat je volledig stil kan blijven hangen.

Basispositie trim: Je lichaam en bovenbenen horizontaal, je armen in een hoek van 90 graden gebogen, je handen voor je op ooghoogte over elkaar heen, je knieën gebogen in een hoek van 90 graden

1.D Sluit je ogen. Blijf op 3 meter. Probeer je trim volledig op gevoel zo lang mogelijk (minimaal 10 minuten) vast te houden.

1.E Doe je buitenuitrusting aan en herhaal de stappen A tot en met D

Het eindresultaat: je hebt kilo’s lood minder, je ademt (ventileert) beter waardoor je minder CO2 opbouwt en minder vaak met hoofdpijn uit het water komt, je luchtverbruik is met meerdere liters per minuut afgenomen, je voelt je veel comfortabeler in het water (etc. etc. etc.) en je bent klaar voor de volgende stap: verbinden en verzwaren.

         

Creative Commons-Licentie

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.