Jeugdopleidingen: informatie voor ouders

Kids-2Overweegt u uw kind aan te melden voor een cursus duiken? Dan heeft u mogelijk nog wat vragen voordat u de knoop doorhakt. Hier hebben we een aantal veelvoorkomende beantwoord.

Waar en hoe diep gaat mijn kind duiken?

De ScubaDoe cursus voor kinderen van 8 tot 12 jaar wordt gegeven in het warme en ondiepe bad van zwembad De Zijl, waar het van 30 cm tot 1,60 m diep is. Hierdoor kunnen we zittend op de bodem beginnen en naarmate de cursus vordert gaan we dieper in dit bad. Bij de ScubaDoe opleiding gaan we niet naar het buitenwater.

Bij de 1*-Junior opleiding, voor jeugd van 12 en 13 jaar, beginnen we in het wedstrijdbad van De Zijl tot een diepte van ongeveer 3,5 meter, en gaan later in de opleiding naar het buitenwater in Nederlandse wateren tot een maximale diepte van 10 meter.
Het 1* junior brevet dat je kunt behalen is geldig tot je 15e jaar, maar na je 14e kun je al een extra opleiding doen waarbij je je 1* junior brevet kunt omzetten naar een echt 1* duikbrevet.

Hoe zit het met de veiligheid?

Duiken met perslucht behoort tot de zogeheten risicosporten. Voor kinderen spelen in verband met de groei en ontwikkeling weer andere dingen dan voor volwassenen, maar bij de jeugdopleidingen houden we daar natuurlijk extra rekening mee. Op de ScubaDoe-website van de NOB staan diverse aspecten over kinderen, duiken en veiligheid toegelicht.

Is de cursus inclusief materiaal?

Het gebruik van alle duikmaterialen zoals masker, wetsuit, zwemvliezen en complete perslucht set is bij de cursus inbegrepen, we hebben hiervoor een ruime selectie aan kindermaten tot onze beschikking.

Wanneer worden deze jeugdopleidingen gegeven?

Onze jeugdopleidingen worden jaarlijks afhankelijk van de belangstelling ingepland. Laat daarom uw interesse in een opleiding aan ons weten, dan kunnen we hier rekening mee houden en u informeren over de planning.

Is uw vraag nog niet beantwoord?

Als u nog vragen heeft kunt u ons een mail sturen via het contactformulier, of langskomen in zwembad De Zijl in Leiden. Wij zijn daar op woensdagen aanwezig van 20:00 tot 22:30. Tijdens de kindercursus zijn wij op woensdagen in het ondiepe bad van 19:30 tot 20:30