Duiken met een beperking

Iedereen kan duiken! 

Een duiker die al meer dan veertig jaar aan de onderwatersport verslingerd is, zei het laatst zo: “Onder water voel ik me vrij. Ik kan elke kant op bewegen die ik maar wil: naar links en rechts, voor- en achteruit én naar boven en naar beneden. Het voelt als zweven!”

Dit gevoel is voor elk mens betoverend, maar stel je het plezier van dit zweven eens voor als je een lichamelijke beperking hebt! Boven water kost bewegen moeite en kracht, maar eenmaal onder water zweef je bijna gewichtsloos. Net als ieder ander. Een fantastische ervaring die de duiksport bij uitstek geliefd maakt bij mensen met een beperking.

Lucky Fin logoAls LOV Calypso zijn we er trots op je het NOB Lucky Fin-programma te kunnen presenteren. Een compleet opleidingsprogramma voor duikers met een beperking én hun begeleiders. Het Lucky Fin
-programma en de begeleiders en instructeurs die ermee werken, gaan uit van wat de duiker met een beperking wél kan.
Er zijn vier Lucky Fin-duikerniveaus, met gedetailleerd controlepunten. Die vormen als het ware de meetlat waarmee de Lucky Fin-instructeur bepaalt met welk brevetniveau een duiker met een beperking prettig en veilig kan duiken.

Lucky Fin programma
In het overzicht zie je in één oogopslag hoe het Lucky Fin-programma is opgebouwd. We gaan uit van wat jij als duiker wél kan en stellen daarbij eerst de vraag “Kun jij zelfstandig duiken?”. Is dat het geval, dan komen niveau A (als jij jezelf kan redden) of B (als jij jezelf niet kan redden) in aanmerking. Kan jij niet zelfstandig duiken, dan kijken we vervolgens naar hoeveel hulp je nodig hebt om veilig te kunnen duiken. Hiervoor hebben we de niveaus C en D ontwikkeld.

U kunt Albert van der Plas, Lucky Fin instructeur, voor meer informatie een mail sturen via het contactformulier