Duiken in de bergen

Begin oktober waren we een week uitgenodigd om bij Ronald in de Franse Alpen te komen logeren. Het was al weer 6 jaar geleden dat we daar met een aantal Calypso leden waren geweest en we keken er ook erg naar uit. Maar voor dat we naar Ronald gingen hadden we nog een week vakantie in Zwitserland.

Met een auto vol bagage en duikspullen vertrokken we richting Zwitserland. Omdat we bij de voorbereidingen hadden besloten om met Jacob en Michel in het meer van Annecy naar een wrak op 40 meter diepte te gaan duiken lagen er 2 dubbel 12’s in de auto, die van Michel en mijzelf en een 15 liter van Eddy. En verder nog het nodige lood. Eddy en Michel gingen vliegen en hebben zelf de rest van hun uitrusting meegenomen. Voorafgaand aan de reis had ik nog even mijn ijsduikboek er op nageslagen om de theorie over het duiken op hoogte weer een beetje op te frissen.

Zwitserland

Thunersee

In Zwitserland verbleven we in een groot oud huis, pal aan het Thunermeer. Dit was de ideale uitvalsbasis voor mooie uitstapjes in de regio en om te duiken. Vooraf had ik al contact gezocht met de lokale duikclub om met hun mee te duiken. Zij kennen het meer als geen ander en wisten de mooiste plekken te vinden. En wat een toeval dat de eerste twee duiken gewoon in onze achtertuin waren, zo’n 30 meter naast de officiële duikstek. Later maakten we nog duiken bij een verticale wand die tot 150 meter diepte door ging. Gelukkig zijn wij niet zo diep gegaan. In een nisje van de verticale wand stonden een Boeddha beeldje en even verder op een Maria beeldje.

De laatste duik maakten we in een grote kloof van een paar meter breed en die tot een diepte van 40 meter door ging. Daarna doken we langs verticale wanden en mooie rotsformaties. In dit filmpje zie je een impressie van mijn duiken in het Thunermeer. Na een kleine week namen we afscheid van onze nieuwe vrienden en vertrokken we naar de Franse Alpen.

 

De Franse Alpen

We werden ’s avonds zeer gastvrij ontvangen door Ronald en Annemieke. Ook Michel en Eddy waren inmiddels aanwezig.Meer van Annecy De anderen kwamen de volgende dag vanuit Italië aan. Het werd vooral een gezellige week met genieten van de mooie bergen, lekker eten. En oh ja… we hebben ook nog 2 duiken gemaakt, beiden in het meer van Annecy.

De eerste duik hebben we met z’n allen gemaakt bij Menthon St. Barnard. Het barstte hier van de zoetwaterkreeftjes. Voor degenen die er in 2010 ook bij waren: dit is de plek waar we destijds samen met de duikclub van Albertville hebben gedoken en een gezellige BBQ hebben gehad. De tweede duik was op het wrak van Le Paris. Een raderboot uit het begin van de 20e eeuw, die vlak voor Annecy op een meter of 40 diep ligt. Hierdoor was deze duik ookProfil Plongée minder geschikt voor Ronald en Eddy. Daarom stapten Jacob, Michel en ik aan boord van de boot van Profil Plongée om het halve meer over te varen naar het wrak.

Het weer was prachtig en we hebben een prachtige duik gemaakt op dit puntgave wrakje, dat zeer de moeite waard is om op te duiken. En terwijl wij in het water lagen, kregen Eddy en Irene van Ronald een prachtige rondvlucht over de alpen. Aan het einde van de dag konen we allemaal weer genieten van de kookkunsten van Ronald en sterke verhalen vertellen over de hoogte en dieptepunten van de dag. Helaas ging ook deze week weer te snel voorbij en moesten wij als eerste weer vertrekken. De Panda lag al op mij te wachten…