Calypso’s Cornwall reis 16 tm 22 juni 2018

Dit wordt een duikreis met letterlijk voor ieder wat wils. Van schattige kleine hondshaaitjes tot plankton-etende reuzenhaaien en van speelse zeeleeuwen tot kleurrijke anemonen. En duiken kan zowel vanaf de kant als comfortabel vanaf een boot. In kelpwouden of op schitterend begroeide wrakken.

Waar is dit paradijs waar zowel de ervaren als de beginnende duiker aan z’n trekken komt? Dat is aan Engelse Zuidkust in het pittoreske plaatsje Kerris in Cornwall.

 

Cornwall staat bekend als een van de beste duikstekken in Engeland en wordt ook wel “de Engelse Riviera” genoemd vanwege haar zachte klimaat. Door de zuidelijke ligging komen er allerlei (subtropische) soorten voor die wij in Nederland niet kennen. Ook worden er regelmatig dolfijnen, zeeleeuwen en af en toe zelfs mola mola’s (maanvissen) gespot.

 

Maar een andere belangrijke reden om in juni naar Cornwall te gaan, is de kans om reuzenhaaien te spotten. De reuzenhaai is, na de walvsihaai, de grootste vis ter wereld en kan bijna 10 meter lang worden. Hij voedt zicht voornamelijk met plankton en is in april, mei en juni in de Zuid Engelse wateren te vinden. Uiteraard gaan we proberen deze giant te spotten en ermee te snorkelen.

 

Duikschool & verblijf:
We duiken en verblijven bij Porthkerris Divers (http://porthkerris.com/). We kunnen kantduiken maken, maar we kunnen ook gebruik maken van hun twee boten.  Porthkerris Divers heeft een aantal cottages en diverse kampeerplekken met een ruim toilet gebouw met een aparte duikspoelplek.

De lokatie is heel populair in die periode (met name in de weekenden), dus we hebben een optie genomen op datgene wat nog beschikbaar was. In het weekend van 15-16 juni zijn dit 6 bedden en van 17/21 juni hebben we 14 bedden kunnen reserveren. De ‘bedden’ zullen worden verdeeld obv het eerst komt-eerst maalt principe.

15-16 June:
– Raglan (2 persoons cabin)
– Penwin (4 persoons cabin)

17-21 June:
– Log Cabin (8 persoons cabin)
– Raglan (2 persoons cabin)
– Penwin (4 persoons cabin)

Kampeerplaatsen zijn (nog) beschikbaar op dit moment.

Kosten:
– Raglan: 40 pond per nacht per persoon
– Penwin: 25 pond per nacht per persoon
– Log Cabin: 30 pond per nacht per persoon
– Kampeerplaats: 17 pond per nacht (per 1 persoonstent, maar hoe meer personen in een tent, hoe goedkoper het is)

In de bijlagen tref je een gedetailleerd overzicht van prijzen voor accomodatie aan.

Vervoer:
Je kunt vliegen naar Newquay voor 180 euro retour vanaf Schiphol (met Flybe, met overstap in bijvoorbeeld Manchester). Vanaf Newquay is het nog zo’n 1,5 uur rijden naar PorthKerris Divers.

Indien je met eigen vervoer gaat is het zo’n 10/11 uur rijden (via Calais/Dover: ferry kosten circa 120 euro).
Een auto is aanbevelenswaardig; Cornwall is een mooie omgeving die je met de auto het snelst kunt verkennen. Tevens vind je in een omtrek van enkele kilometers een aantal mooie duikstekken aan de kant waar je wel een auto voor nodig hebt om die te kunnen bereiken.

Duiken:
We duiken in de koude golfstroom van de Atlantische Oceaan dat,vanwege het vele voedsel is het rijk aan onderwaterflora en -fauna, maar ook een lage temperatuur kent. In juni is de gemiddelde watertemperatuur 12 a 13 graden. Hou hier rekening mee als je voor deze reis inschrijft.

PorthKerris divers hebben een huisrif waar je onafhankelijk van het tij kunt duiken (dit geldt voor veel kant-duikstekken, deze liggen redelijk beschut waardoor het tij weinig stroming veroorzaakt). Ook zijn ze in bezit van 2 boten (Celtic Cat en Celtic Kitten beide max 12 duikers) waar je op een dag 2 duiken op kunt maken. De Celtic Cat blijft gedurende de duiken op zee. De Celtic Kitten komt na iedere duik terug aan wal. In deze bijlagen tref je duikstekken aan die ze met de 2 boten aan doen. Prijzen voor lucht, nitrox, materiaalhuur en boottrips bij PorthKerris Divers tref je aan in bijlagen.

BELANGRIJK
Duiken bij PorthKerris is zeer populair bij de Britten zelf en we moeten de accommodatie zo snel mogelijk definitief bevestigen, dus laat in onderstaand contactformulier weten of je mee gaat en of je wil kamperen, een bed in een cabin wilt hebben of zelf accommodatie in de buurt regelt.

Zoals gezegd zal de indeling gemaakt worden op basis van het eerst-komt-eerst-maalt principe, dus schrijf je snel in via onderstaand deelnameformulier.

Hartelijke groet,
Minke en Peter.

Bijlagen:

Deelname formulier