Calypso in Denemarken

Dit jaar heeft Albert een clubreis georganiseerd naar het mooie Denemarken. Uiteraard was het doel van deze reis duiken, duiken en nog eens
duiken. De animo was vrij klein maar dat heeft ons niet tegengehouden om er een onvergetelijke reis van te maken. Samen met Rob Otten, Michael, Henriëtte, Rene en Albert heb ik een hartstikke leuke vakantie gehad.

P7170064
Niet zwemmen???

We vertrokken vroeg in de ochtend vanuit Nederland. Dit wil zeggen Albert en Henriëtte en Michael en ik. Rob en Rene zouden een dagje later arriveren. Na een lange maar voorspoedige reis kwamen we aan in Middelfart. Dit was het dorpje vlakbij onze camping. Nadat we de tent hadden opgezet zijn we vroeg naar bed gegaan om de volgende dag uitgerust aan de eerste duiken te beginnen.

In Denemarken gaat duiken er net even anders aan toe dan in Nederland.  Het gebrek aan dijken scheelt bijvoorbeeld een klauterpartij maar, een duiker moet wel een boei meenemen het water in zodat de scheepvaart weet dat er duikers in het water liggen. Verder zijn er bijna op elke stek sanitaire voorzieningen en wij zagen vanaf de kant bijna altijd bruinvissen voorbij zwemmen (helaas alleen boven water).

Motor torpedo boot
Motor torpedo boot

Eenmaal onderwater was mijn eerste impressie dat het net Nederland was. Echter een stukje verder merk je toch dat er veel verschil is. De begroeiing bestaat grotendeels uit suikerwier. Een sterk wier wat je niet veel in Nederland ziet. Verder leven er veel oude bekende zoals de donderpad, krabbetjes, heremietkreeftjes en platvisjes. Ook leven hier echter leuke grondels genaamd harnasmannetjes (die ikzelf per ongeluk omdoopte tot baardmannetjes) deze grondels hebben een soort harnas over hun hoofd waardoor ze aan de naam komen (en je kan dit harnas dus ook als een baard zien). Ook viel het mij op dat het hier barstte van de wulken. Grote slakken met een mooi huisje.

Ook hebben we op twee wrakken gedoken. De Ærøsund ferry en een Duitse motor torpedo boot. Deze duiken hebben we gemaakt met een Deense duikschool. Van de motor torpedo boot was al veel afgebrokkeld maar de torpedobuizen en torpedo’s zelf waren nog te ontdekken. Ook konden we de koepel waar het afweergeschut in zat zien.

De Ærøsund ferry is als project afgezonken. De boot zelf was helemaal kaal gestript dus van binnen was helaas weinig te zien. Het was echter wel spectaculair om door deze grote ferry heen te duiken. De begroeiing op het schip was ook mooi en op de zandbodem onder het schip lagen meerdere kabeljauwen. We
waren het er allemaal over eens dat het duiken op deze wrakken een goede keus was geweest.

VerderP7160047 hebben we kantduiken gemaakt, van het lekkere weer genoten en vooral veel gebarbecued. Al met al was het een geslaagde reis!

Voor degene die nieuwsgierig zijn geworden naar de onderwaterwereld van Denemarken, ik heb een filmpje upgeload van mijn geschoten beelden. Hierin is ook alles te zien waar ik in dit stuk over heb geschreven.

Lennart

Duiken op de Aerosund: