Basis duikopleiding: leuk en uitdagend!

September 2013, wij (Paul en Danny Buts) beginnen aan de 1*opleiding van de NOB bij Calypso te Leiden. Onder leiding van een enthousiast duikinstructeurs team krijgen wij de eerste theorie- en praktijkles in het zwembad. Spannend, onwennig, moeilijk, maar vooral heel erg leuk en uitdagend!

Calypso Zwembad duikNa zeven theorielessen, zeven examens en zeven zwembadduiken is het eindelijk zover, het open buitenwater. Zaterdagochtend 16 november rond 09.00 uur staan wij met instructeur Albert van der Plas naast het Oostvoornse meer. De watertemperatuur is 8,5 graad, natpak is aangetrokken, materiaal op orde en ook de buddycheck is gedaan. De eerste ontmoeting met het ijskoude water valt kouder uit dan gedacht. Toeval of niet, maar tijdens de eerste tien seconde onder water wordt direct een regenboogforel gespot. Het vervolg van de duik staat in het teken van een boeiend onderwaterleven, variërend van krabben tot vissen.

De volgende dag staat de Toolenburgse plas op de planning. Op verzoek van instructeur Albert starten we vandaag wat later (gisteren was namelijk het Calypso jaarfeest). Tot onze verbazing staat Albert er nog fris en fruitig bij. Het zicht is veel minder dan bij het Oostvoornse meer. Iedere beweging op de bodem zorgt voor grote stofwolken door de kleibodem. Een vreemde ervaring, wat het duiken erg lastig maakt. Helaas zijn de vissen vandaag niet te zien. Wel maken we een aantal reddingsopstijgingen, doen we krampoefeningen en voeren wij ons eigen duikplan uit. Het kompas is hierbij erg belangrijk.

Eenmaal weer opgewarmd en onder het genot van een kop warme chocolade melk met slagroom, feliciteert onze instructeur ons met het duikbrevet 1* van NOB. Uiteraard zijn wij hier heel erg blij mee. Een mooie eerste stap voor een toekomstige duikvakantie. Hiervoor willen wij alle instructeurs bedankten voor: het geduld, het enthousiasme en de inspanning!

Dank je Paul en Danny !  De volgende basis opleidingen voor 2014 staan trouwens alweer ingepland in de LOV Calypso kalender